Składniki:
– 3 szklanki mąki,
– kostka masła,
– 3/4 szklanki cukru pudru,
– 2 żółtka,
– łyżka gęstej śmietany,
– cukier waniliowy.
Sposób przygotowania:
Daj dziecku mąkę do przesiania, a potem dodajcie do niej kostkę masła i cukier. Całość posiekaj. Połącz ciasto z żółtkami i śmietaną. Krótko wyrób, włóż na pół godziny do lodówki. Następnie pomóż maluchowi rozwałkować je na grubość ok. 1/2 cm i pozwól wycinać różne kształty. Może używać foremek lub robić palcami placuszki lub wałeczki. Ciasteczka piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C.

Karp pieczony z szarym sosem (dla karmiącej mamy) - karp (1–1,5 kg) - sok z cytryny - sól - pieprz - kilka gałązek natki pietruszki - oliwa Karpia wypatrosz, oczyść z łusek i umyj. Odetnij głowę, ogon i wszystkie płetwy. Możesz też kupić gotową tuszkę. Tak przygotowanego karpia podziel na dzwonka. 4. Skrop je sokiem z cytryny, oliwą, lekko oprósz solą, pieprzem. Do wnętrza każdego dzwonka włóż po gałązce natki pietruszki. Zawiń w folię. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 20 minut. Odwiń folię i przez 5 minut lekko przypiecz skórkę. Upieczone dzwonka karpia wyjmij z folii i polej je szarym sosem. Serwuj na gorąco z surówką, np. z czerwonej kapusty. Sos polski (szary): - szklanka wywaru z warzyw - 2 łyżki mąki - 2 łyżki masła - łyżka cukru - 2–3 łyżki wody - sok z cytryny - 50 g piernika lub pierniczków (bez lukru i czekolady) - 1–2 łyżki rodzynek - 2 łyżki pokrojonych w paski migdałów - sól Na suchej patelni upraż mąkę na złoty kolor. Dodaj masło, wymieszaj, rozprowadź zimnym wywarem warzywnym. Mieszaj, żeby nie było grudek. Wsyp pokruszony piernik (pierniczki), zagotuj i przetrzyj przez sito. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Zrób karmel: cukier zrumień na patelni, wlej wodę, gotuj, aż się rozpuści. Dodaj do sosu – powinien być słodkawo-kwaskowy. Włóż sparzone, obrane, pokrojone migdały i opłukane rodzynki. Sos podgrzej, mieszając. Polej pieczonego karpia. Jak trudne: łatwe Ile czasu: 1 godzina Zaleta: pieczony karp jest mniej tłusty niż smażony Pulpeciki rybne z sosem żurawinowym (niemowlę 11-12 miesięcy) - 1/2 kg świeżych filetów z morskiej ryby (morszczuk, mintaj, dorsz) - 8 pół pietruszki - pół marchewki - mały kawałek pora - małe jajko - łyżka bułki tartej - łyżka kaszy manny Filety rybne umyj i osusz. Sprawdź, czy są dokładnie oczyszczone z ości. Warzywa...

Owocowy keks (od 18. miesiąca) SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - łyżka proszku do pieczenia - pół łyżeczki soli - pół szklanki cukru - jajko - szklanka mleka - pół kostki masła - szklanka mrożonych owoców (np. maliny, jagody, truskawki) - masło i tarta bułka do smarowania foremki PRZYGOTOWANIE: W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Masło roztop w rondelku i pozostaw do ostudzenia. Jajko roztrzep z mlekiem i dodaj do mąki, razem z ostudzonym masłem. Szybkimi ruchami wymieszaj ciasto tak, by pozostało lekko grudkowate. Na koniec dodaj nierozmrożone owoce. Formę keksową wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Napełnij ciastem. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 200°C. Bałwankowa rodzina (od 18. miesiąca) SKŁADNIKI: - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 300 g mąki - pół szklanki cukru pudru - 2 łyżki startej skórki cytryny - 180 ml maślanki - 2 jajka - pół kostki masła - szczypta soli Pasta: - 2 szklanki cukru pudru - białko - łyżka wody PRZYGOTOWANIE: Masło roztop. Wymieszaj mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę cytrynową. Wymieszaj maślankę z jajkami, wlej do miski z mąką, dodaj masło. Wyrób ciasto i przełóż do wysmarowanych masłem foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz, aż się zrumienią. Połącz cukier z białkiem i wodą. Polej ciastka. Z reszty lukru zagnieć masę. Zrób bałwankom brzuszki i główki. [CMS_PAGE_BREAK] Kokosowe kuleczki (od 2. roku) SKŁADNIKI: - pół szklanki płatków owsianych - 100 g nasion amarantusa (kupisz je w sklepie ze zdrową żywnością) -3/4 szklanki wiórków kokosowych - 100 g miękkiego masła - 3 łyżki płynnego mleka modyfikowanego - 2 łyżki cukru pudru - łyżka sezamu PRZYGOTOWANIE: Nasiona amarantusa gotuj w potrójnej ilości wody ok. 15 minut. Na patelni upraż płatki owsiane, sezam i połowę...
Po nocnym śnie pierwszy posiłek jest bardzo ważny, gdyż ciało potrzebuje nowych składników energii. Dlatego też przyzwyczajaj dziecko do zjedzenia obfitego śniadania. Dzięki temu rozpocznie dzień w pełni sił. Podstawą śniadania powinno być mleko (np. zupy mleczne) lub przetwory: twaróg, kefir lub jogurt z owocami, kawa zbożowa lub kakao. W zestawie śniadaniowym małego dziecka należy uwzględniać także inne produkty bogate w białko – jaja, pasty mięsno-warzywne, sałatki jarzynowe z serem lub dobrymi wędlinami. Ważna jest kompozycja śniadań. Jeśli dziecko pije sok, powinno dostać kanapkę z chudą, wędliną, twarożkiem lub pastą z jaj. Nie należy łączyć w jednym zestawie takich samych produktów, np. zupy mlecznej z lanymi kluskami i jajek. Dzieciom powyżej roku podajemy pieczywo: pszenne, żytnio-pszenne, razowe. Wartość energetyczna śniadania dla 2-3-latka powinna wynosić ok. 250-325 kcal, a dla przedszkolaka 350-425 kcal, co stanowi 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka w tym wieku. Dziecko potrzebuje dużo energii już od samego rana Najlepiej będzie, gdy przyzwyczaisz je do jedzenia pełnowartościowego śniadania, aby w ten sposób uzupełniło zasób energii po 8-10 godzinach nocnego snu. W skład idealnego śniadanka wchodzą następujące produkty: mleko i jego przetwory – 20%; proteiny (mięso, ryby, jajka) – 10%; owoce i warzywa – 50% oraz pieczywo i produkty zbożowe – 20%. Poczynając od trzeciego roku życia idealne menu na śniadanie powinno wyglądać następująco: 1 lub 2 niewielkie owoce, można również spożyć je w postaci soku; 1/2 miseczki płatków z mlekiem; ewentualnie jogurt i plasterek szynki. Dla urozmaicenia możesz również podać dwie kromki chleba z masłem i dżemem. Częsta zmiana menu jest bardzo ważna, gdyż dzieci, podobnie zresztą jak dorośli, nie lubią jeść stale tych samych potraw. Na śniadanie podawaj malcowi...