Myj je krótko pod bieżącą wodą. Pamiętaj, że z czasem tracą witaminy – nie przechowuj ich więc zbyt długo. Szybko też się psują. Jeśli Twój maluch ma skłonność do alergii, najpierw podaj mu owoce przetworzone – gotowanie lub pieczenie znacznie zmniejsza ich właściwości uczulające. Starsze dzieci mogą je jeść ze skórką, bo pod nią jest najwięcej cennych składników. A oto, co kryje się w pierwszych letnich owocach.

Reklama

1. Maliny

(Od 5. miesiąca)
Źródło witaminy C, dostarczają prowitaminy A, witamin z grupy B, żelaza i miedzi.
Jak podawać: dla niemowląt w postaci soków, przecierów, dla starszych dzieci świeże, jako przetwory: dżemy, soki, konfitury.
Uwagi: sok lub herbata z suszonych malin działają napotnie, stosuje się je przy przeziębieniu, grypie i anginie. Właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne mają też suszone liście malin (robi się z nich napar).

2. Czarne jagody

(Od 5. miesiąca)
Mają potas, wapń, cynk, żelazo, witaminy A i z grupy B oraz kwas foliowy.
Jak podawać: dla niemowląt soki i przeciery, dla starszych dzieci ze śmietaną i cukrem na surowo, jako kompoty, konfitury, soki.
Uwagi: świeże jagody i dżem działają przeczyszczająco, napar z suszonych – zapierająco.

3. Jeżyny

(Od 5. miesiąca)
Zawierają sporo witamin C i E oraz żelaza i magnezu.
Jak podawać: dla niemowląt w postaci soków, przecierów, dla starszych dzieci świeże, jako dżemy, konfitury.
Uwagi: pomagają przy biegunkach, schorzeniach dróg oddechowych, anginie.

4. Porzeczki

(Od 5. miesiąca)
Bogate w witaminę C (głównie czarne). Mają żelazo, fosfor, wapń, magnez oraz bor, jod. Dzięki witaminie P (rutynie) witamina C jest świetnie przyswajana.
Jak podawać: dla niemowląt jako sok lub przecier. Dla starszaków dobre są świeże – najlepiej białe, bo nie są kwaśne. Czarne i czerwone świetnie nadają się na soki i dżemy.
Uwagi: pomagają przy biegunkach, przeziębieniu, poprawiają odporność.

Zobacz także

5. Winogrona

(Od 5–6. miesiąca)
Zawierają wiele cennych witamin: A, PP, C, a także wapń, fosfor, żelazo, potas oraz mangan.
Jak podawać: dla niemowląt jako sok, dla starszych dzieci świeże.
Uwagi: wspomagają pracę nerek, są łatwostrawne, energetyczne.

[CMS_PAGE_BREAK]

6. Borówki amerykańskie

(Od 6. miesiąca)
Mają żelazo i sporo witaminy C.
Jak podawać: dla niemowląt jako przecier, dla starszych dzieci świeże, jako dodatek do ciast i na przetwory.
Uwagi: są większe i słodsze niż jagody.

7. Agrest

(Od 7. miesiąca)
Bogaty w witaminy: C, B1, PP i prowitaminę A, zawiera żelazo, miedź i fosfor.
Jak podawać: dla niemowląt jako dodatek do przecierów, dla starszych dzieci na surowo i w przetworach: kompotach, dżemach.
Uwagi: surowy bywa pomocny przy zaparciach i gdy malec ma niedokrwistość.

8. Porzeczkoagrest

(Od 7. miesiąca)
To krzyżówka czarnej porzeczki i agrestu o podobnych wartościach. Ma ciemne owoce, większe od porzeczki.
Jak podawać: dla niemowląt jako dodatek do przecierów, dla starszych dzieci doskonały na galaretki, dżemy i soki.
Uwagi: owoce są agrestowo kwaśne o porzeczkowym zapachu.

9. Truskawki

(Od 10. miesiąca, dla alergika – po 1. roku)
Bogate w witaminę C, sole żelaza, fosforu, wapnia, manganu, kobaltu.
Jak podawać: dla niemowląt w postaci soków, przecierów, dla starszych dzieci świeże, jako dżemy, kompoty.
Uwagi: 50 g zaspokaja 25 procent dobowego zapotrzebowania na witaminę C, polecane przy niedokrwistości z niedoboru żelaza. Świetne do zamrażania.

10. Poziomki

(po 1. roku)
Są bogate w witaminy: C, P, K, karotenoidy, żelazo, fosfor, wapń i siarkę. Zawierają małe ilości kwasu salicylowego.
Jak podawać: świeże, można je przetwarzać na dżemy i konfitury.
Uwagi: z liści przygotowuje się napar o działaniu moczopędnym.

11. Czerwone borówki

(Od 2. roku)
Zawierają dużo witaminy C i A, mają też szczawiany.
Jak podawać: jako konfiturę lub dżem (dodatek do sosów i mięs).
Uwagi: działają odkażająco i zapobiegają biegunkom.

Konsultacja: dr Halina Weker; Specjalista w Dziedzinie Żywienia Dzieci z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie

td_dopisek.gif
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama