
W menu twojego kilkulatka powinno się znaleźć co dzień nie tylko mleko. Ważne są też sery, jogurty, kefir, maślanka. No i jajka. Ale które wybierać? Jakie zawierają najwięcej cennych dla zdrowia dziecka składników? Zapytaliśmy specjalistę dr Annę Stolarczyk z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Nie daje się dziecku mleka, bo ono powoduje alergię
Mit. Alergia na mleko występuje bardzo często, ale u niemowląt! Po 1. roku życia układ odpornościowy malucha dużo lepiej daje sobie radę z białkiem mleka krowiego. I tylko 1 proc. przedszkolaków jest jeszcze na nie uczulonych. Pozostałe dzieci powinny pić mleko i jeść produkty mleczne, gdyż jest w nich mnóstwo wapnia potrzebnego kościom i ząbkom.
Uwaga: Jeśli malec nie będzie pił mleka, może tym narobić sobie sporo szkody! Jego organizm bowiem przestanie w końcu wydzielać laktazę, enzym trawiący laktozę, czyli cukier mleczny. Może wtedy pojawić się tzw. wtórna nietolerancja laktozy: dziecko po wypiciu mleka dostaje bólów brzucha, niestrawności, wzdęć, biegunki. W rezultacie rzeczywiście nie będzie mogło go pić, choć nie ma alergii.
Mleko UHT ma mniej witamin niż mleko pasteryzowane
Prawda. To pierwsze poddawane jest sterylizacji, czyli działaniu temperatury 135°C przez dwie sekundy. Giną wtedy wszelkie bakterie, ale też część witamin, szczególnie z grupy B. Mleko pasteryzowane natomiast ogrzewa się tylko przez 15 sekund, do temperatury nieco powyżej 71°C. Giną jedynie bakterie, witamin zostaje więcej. Takie mleko trzeba jednak przechowywać w lodówce i wypić w ciągu dwóch dni, gdyż łatwo namnażają się w nim bakterie.
Uwaga: Godną polecenia nowością jest mleko poddawane mikrofiltracji (np. Ale Mleko!, Zimne Mleko). Dzięki tej metodzie giną i bakterie, i ich przetrwalniki, za to straty witamin są minimalne.
Dziecko nie powinno pić mleka bez tłuszczu
Prawda. Mleko o zawartości 0% tłuszczu bardziej przypomina... białą wodę. Nie zawiera witamin A, D, E (rozpuszczają się one w tłuszczu, a gdy go zabraknie, nie ma też tych witamin). Beztłuszczowe mleko ma też niewiele wapnia. Przedszkolakowi możesz podawać mleko pełnotłuste (3,2%) lub o obniżonej zawartości tłuszczu (2%).
Uwaga: Eksperci ESPGHAN, czyli Europejskiego Towarzystwa ds. Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, zalecają, aby wszystkim dzieciom podawać mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, czyli 2%. Uważają też, że maluchy powinny jeść chude twarogi i sery. Powód? Coraz częstsza nadwaga u malców.