
Źródłami witaminy B12 są głównie ryby (zwłaszcza szczupak), mięso, mleko i przetwory mleczne. Zawierają ją również drożdże spożywcze. Co ciekawe, witaminy B12 nie znajdziemy w produktach roślinnych, dlatego osoby przebywające na dietach eliminacyjnych, np. na diecie roślinnej, wegańskiej, muszą uzupełniać jej niedobory w postaci suplementów. Niedobór witaminy B12 może być bardzo groźny dla organizmu. Jakie są jego objawy i dlaczego zdarza się, że mamy tej witaminy za mało?
Objawy niedoboru witaminy B12
Niedostatek witaminy B12 w organizmie wpływa negatywnie na układ krwionośny, pokarmowy, nerwowy. Może również objawiać się zaburzeniami psychicznymi.
Najczęściej niedobór witaminy B12 pojawia się na skutek niedokrwistości. O zaburzeniach układu krążenia świadczą:
- blada cera,
- osłabienie,
- przewlekłe zmęczenie,
- owrzodzenia w kącikach ust.
Objawy niedoboru witaminy B12 wpływające na układ pokarmowy to:
- biegunki lub zaparcia,
- obniżenie masy ciała,
- utrata smaku i apetytu,
- nudności,
- pieczenie języka.
Wpływ braku witaminy B12 w organizmie na układ nerwowy objawia się:
- osłabieniem wzroku,
- drgawkami,
- drętwieniem rąk i nóg,
- kłuciem w opuszkach palców,
- uczuciem przechodzącego prądu wzdłuż kręgosłupa w trakcie pochylania się do przodu,
- utratą czucia głębokiego.
Niedobór witaminy B12 ma również poważne skutki dla naszego zdrowia psychicznego. Może objawiać się w postaci:
- zaburzeń depresyjnych,
- demencji,
- zaburzeń osobowości,
- stanów hipomaniakalnych (ekstremalnych nastrojów),
- zaburzeń pamięci.
Przyczyny niedoboru witaminy B12
Zdarza się, że niedobór witaminy B12 jest wrodzony. Może pojawić się także na skutek:
- nieprawidłowej diety (spożywanie zbyt małej ilości produktów bogatych w tę witaminę),
- zaburzeń wchłaniania pokarmów (najczęściej u osób w starszym wieku),
- choroby Leśniowskiego-Crohna,
- zakażenia tasiemcem,
- przewlekłego zapalenia trzustki,
- celiakii,
- zespołu rozrostu bakteryjnego,
- zapalenia błony śluzowej żołądka,
- stosowania niektórych leków (np. metforminy, podtlenku azotu, kolchicyny, kwasu p-aminosalicylowego, kwasu acetylosalicylowego),
- operacji (np. gastrektomii lub operacji zmniejszającej powierzchnię chłonną przewodu pokarmowego u osób otyłych).
Zobacz też: