Niedobór warzyw to jeden z najczęstszych błędów w żywieniu dzieci. Dlaczego tak się dzieje?
Jeśli potrawy i posiłki z warzyw są niewłaściwie łączone, przygotowywane i podawane, mogą dziecku nie smakować. Gdy malec odmawia jedzenia, wielu rodziców łatwo rezygnuje z włączania warzyw do posiłków, ponieważ przyrządzenie takich dań jest pracochłonne. Tymczasem warzyw nie można pomijać w jadłospisie dziecka.
1. Złote kuleczki
– 1/2 kg ziemniaków,
– 1/3 kostki masła,
– 1/2 szklanki mąki pszennej,
– 3 jaja,
– gałka muszkatołowa,
– pieprz,
– sól,
– natka pietruszki,
– olej rzepakowy do smażenia.
Ziemniaki ugotuj. Masło rozpuść w rondelku, powoli dodawaj mąkę i jaja, szybko mieszaj. Dodaj pieprz, gałkę i posiekaną natkę oraz zmielone ziemniaki, wymieszaj. W głębokim naczyniu lub frytownicy rozgrzej olej, łyżeczką formuj kulki, smaż na złoty kolor. Podawaj dziecku z kefirem lub zsiadłym mlekiem.
1 porcja dla dziecka = 8-10 kuleczek + 150 ml kefiru
2. Lasagne z cukinią, brokułami i bakłażanem
– opakowanie makaronu lasagne,
– młoda cukinia,
– bakłażan,
– kilkanaście różyczek brokułów,
– 150 g sera pleśniowego,
– 3 łyżki śmietany,
– 2 łyżki oliwy.
Cukinię (bez obierania) i bakłażan pokrój w plastry. W rondlu rozgrzej tłuszcz i podsmaż warzywa na półtwardo. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody i odsącz. Śmietanę wymieszaj ze startym na tarce serem. W żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem naczyniu układaj na przemian makaron, warzywa i ser. Całość zapiekaj w gorącym piekarniku przez ok. 15 minut.
1 porcja dla dziecka = 1 pasek o szerokości 1-2 cm
3. Zapiekane pomidory
– 4 dojrzałe pomidory (ok. 1/2 kg),
– 1 łyżka masła,
– 2 ząbki czosnku,
– szczypta soli, pieprzu.
Pomidory przekrój na pół i posyp solą i pieprzem. Ząbki czosnku posiekaj i poukładaj na pomidorach. Włóż je do żaroodpornej formy, połóż na nich płatki masła. Piecz w temperaturze 180°C aż zmiękną (ok. 15 min). Podawaj do potraw z ziemniaków lub do pulpetów.
1 porcja dla dziecka = 1-2 połówki pomidora
4. Surówka z marchwi i jabłek
– 3 marchewki,
– 2 jabłka,
– 3 łyżki śmietany (18% tłuszczu),
– 3 łyżki soku z kwaszonej kapusty,
– cukier do smaku.
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce i połącz z marchewkami. Do śmietany dodaj niewielką ilość cukru, sok z kwaszonej kapusty, dobrze zamieszaj, dodaj do surówki. Delikatnie wymieszaj całość.
1 porcja dla dziecka = 2 łyżki

Kilkumiesięczne maleństwo może zjeść zupkę, nawet jeśli nie ma jeszcze zębów, a poza tym można w niej zmieścić dużą ilość niezbędnych dziecku składników odżywczych. Jest ciepła, więc rozgrzewa, a dzieci zwykle akceptują jej łagodny smak. Zupkę dla niemowlaka trzeba zmiksować. Do tej dla dziecka, które już gryzie, warzywa wystarczy zetrzeć lub drobno pokroić. Dodając do zupy mięso czy żółtko, sprawisz, że posiłek będzie pełnowartościowy. Dla niemowląt dopiero zaczynających jeść zupy mięso gotuje się oddzielnie i dodaje do zupy na końcu (wywar z mięsa czasem uczula). Zaś przygotowując obiad dwudaniowy, zupę można ugotować tylko z warzyw. Choć zupy warto jeść codziennie, niektóre z nich mają charakter odświętny, np. migdałowa. Jarzynowa z kaszą jaglaną (od 1. roku) Składniki: - mała marchewka - pietruszka - kawałek selera - kawałeczek pora - łyżka kaszy jaglanej - łyżeczka posiekanego koperku - łyżka oliwy - sól morska do smaku Wykonanie: Warzywa umyj, obierz, wypłucz, zetrzyj na tarce o grubych otworach, pora drobno pokrój. Duś około 5 minut w małej ilości wody. Następnie dolej 1,5 szklanki przegotowanej wody i wsyp kaszę jaglaną. Gotuj 20 minut. Dodaj oliwę i posiekany koperek. Barszczyk miksowany (od 9. miesiąca) Składniki: - mała marchewka - kawałeczek pora - nieduży ziemniak - nieduży burak - natka pietruszki - łyżeczka masła - 40 g surowego mięsa z piersi indyka (kawałek wielkości około 1/4 dłoni) Wykonanie: Warzywa umyj, obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Mięso umyj, oczyść. Razem w warzywami wrzuć je do wrzącej wody i gotuj 25–30 minut. Gdy składniki będą miękkie, dodaj natkę i wszystko zmiksuj (zupa powinna być dość gęsta). Dodaj masło, wymieszaj. Zupkę ozdób posiekaną natką. [CMS_PAGE_BREAK] Zupa migdałowa (od 2. roku) Składniki: - 20 dag...
Dobrze skomponowana działa uspokajająco – jak szklanka ciepłego mleka wypita przed snem. Kolacja powinna być łatwo strawna i zawierać wysokowartościowe produkty spożywcze dostarczające białka, witamin oraz składników mineralnych – chude mięso, mleko i jego przetwory (kwaszone mleko, kefir, jogurt naturalny z dodatkiem miodu lub świeżych owoców). Młodszym dzieciom lepiej podawać białe pieczywo. Ciemne niekiedy może wywoływać dolegliwości trawienne, więc podajemy je od czasu do czasu w niewielkich ilościach. W drugim roku życia stopniowo przyzwyczajamy dziecko do jedzenia pieczywa pełnoziarnistego. Spraw, aby kolacja była nie tylko lekka, ale i smaczna! 1. Omlet z groszkiem – 1 cienki plasterek szynki, – 1 łyżka zielonego groszku, – 1 jajko, – 2 łyżeczki mleka, – 1 łyżeczka masła lub oleju, – szczypta soli. Posiekaj szynkę, młody groszek opłucz, wrzuć na 2-3 minuty do wrzącej wody i odcedź. Roztrzep na puszystą masę jajko z 2 łyżeczkami mleka i odrobiną soli. Rozgrzej masło (olej) na małej patelni teflonowej. Zmieszaj masę jajeczną z dodatkami (szynką i groszkiem) i wlej ją na patelnię. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż jajko się zetnie i lekko przyrumieni. Delikatnie podważ omlet, wyłóż na talerz i podziel na porcje jak pizzę. Dodaj pomidor pokrojony w cząstki i od razu podawaj do jedzenia. 2. Bukiet warzywny z jajem – 2-3 różyczki kalafiora, – 1 mały ziemniak, – 1/2 małej marchwi, – 1 jajko, – 2 łyżeczki masła, – 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku. Umyj ziemniaka i marchewkę, obierz, opłucz i włóż do lekko osolonej wody (około 1 szklanki), dodaj różyczki kalafiora i ugotuj do miękkości (15-20 minut). Jajo umyj, sparz wrzątkiem, wbij do szklanki z 1 łyżeczką masła i wstaw szklankę do rondelka z wrzącą wodą. Wodę gotuj tak długo, aż...

Karp pieczony z szarym sosem (dla karmiącej mamy) - karp (1–1,5 kg) - sok z cytryny - sól - pieprz - kilka gałązek natki pietruszki - oliwa Karpia wypatrosz, oczyść z łusek i umyj. Odetnij głowę, ogon i wszystkie płetwy. Możesz też kupić gotową tuszkę. Tak przygotowanego karpia podziel na dzwonka. 4. Skrop je sokiem z cytryny, oliwą, lekko oprósz solą, pieprzem. Do wnętrza każdego dzwonka włóż po gałązce natki pietruszki. Zawiń w folię. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 20 minut. Odwiń folię i przez 5 minut lekko przypiecz skórkę. Upieczone dzwonka karpia wyjmij z folii i polej je szarym sosem. Serwuj na gorąco z surówką, np. z czerwonej kapusty. Sos polski (szary): - szklanka wywaru z warzyw - 2 łyżki mąki - 2 łyżki masła - łyżka cukru - 2–3 łyżki wody - sok z cytryny - 50 g piernika lub pierniczków (bez lukru i czekolady) - 1–2 łyżki rodzynek - 2 łyżki pokrojonych w paski migdałów - sól Na suchej patelni upraż mąkę na złoty kolor. Dodaj masło, wymieszaj, rozprowadź zimnym wywarem warzywnym. Mieszaj, żeby nie było grudek. Wsyp pokruszony piernik (pierniczki), zagotuj i przetrzyj przez sito. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Zrób karmel: cukier zrumień na patelni, wlej wodę, gotuj, aż się rozpuści. Dodaj do sosu – powinien być słodkawo-kwaskowy. Włóż sparzone, obrane, pokrojone migdały i opłukane rodzynki. Sos podgrzej, mieszając. Polej pieczonego karpia. Jak trudne: łatwe Ile czasu: 1 godzina Zaleta: pieczony karp jest mniej tłusty niż smażony Pulpeciki rybne z sosem żurawinowym (niemowlę 11-12 miesięcy) - 1/2 kg świeżych filetów z morskiej ryby (morszczuk, mintaj, dorsz) - 8 pół pietruszki - pół marchewki - mały kawałek pora - małe jajko - łyżka bułki tartej - łyżka kaszy manny Filety rybne umyj i osusz. Sprawdź, czy są dokładnie oczyszczone z ości. Warzywa...