Owoce egzotyczne
Jakie witaminy i składniki mineralne zawierają owoce egzotyczne.
1 z 9
Owoc szarona (kaki) zawiera 19% cukrów (tyle samo glukozy i fruktozy), karoteny, wapń i witaminę A i C (19mg/100 mg).
2 z 9
Banany zawierają w swym miąższu 7% skrobii, 20% cukrów, 1% białek, 0,5% tłuszczów, a także witaminę C, B, PP (11mg/100g) i dużo składników mineralnych (potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor, jod i mangan).
3 z 9
Granaty zawierają 10-20% cukrów (głównie glukozy i fruktozy), 2-5% kwasów organicznych (głównie kwas cytrynowy) (dlatego są dość kwaśne), 1,5% białek i witaminę C (13 mg/100 mg).
4 z 9
Owoc grejpfruta zawiera 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C (36 mg/100mg - mało w porównaniu z cytryną i pomarańczą). W miąższu występują karoteny (głównie-lykopen) warunkujący jego zabarwienie.
5 z 9
Miąższ kiwi jest bogaty w cukry (około 10%), w witaminę C (39mg/100mg), witaminę D, witaminy z grupy B, kwas cytrynowy i karoteny. Zaletą kiwi jest, iż nawet po 6 miesiącach przechowywania pozostaje w nim 90% witaminy C.
6 z 9
Owoce mandarynki zawierają one około 87% wody, 8% cukrów, 0,9% białka,1,9% błonnika, dużo witaminy C (30mg/100g), witaminę A i z grupy B, kwas foliowy a także potas, wapń, fosfor, magnez. sód, żelazo i cynk.
7 z 9
Owoc papai zawiera 9% cukrów, dużo karotenów i witaminy C (60mg/100g) i A, z grupy B, a mało kwasów (0,2%-są to kwasy: cytrynowy i jabłkowy) - dzięki temu owoce nie są cierpkie. W owocu znajdują się także związki mineralne: cynk, potas, magnez, żelazo.
8 z 9
Miąższ owoców pomarańczy zawiera do 12% cukrów, około 2% kwasu cytrynowego, witaminę C (do 65 mg%), witaminę A, z grupy B, P, kwas foliowy (aż 37 mikrogramów w 100g owocu, co stanowi największą ilość spośród innych owoców), a także składniki mineralne (fosfor, potas, wapń, magnez, sód, cynk, żelazo) oraz pektyny.
9 z 9
Miąższ ananasów zawiera około 10-15% cukrów. W świeżym ananasie znajduje się 12-40 mg/100g witaminy C, w suszonym występują tylko jej śladowe ilości. Owoc zawiera także witaminę A, B, PP wapń, żelazo.