Świeże owoce egzotyczne może jeść dopiero przedszkolak, ale często są one dodawane do przetworów dla młodszych dzieci (np. soków, deserów w słoiczkach); wtedy można je podawać zgodnie z informacją na etykiecie.

Reklama

Niektóre owoce egzotyczne mają przedziwne kształty i ciekawy smak, choć inny niż polskie. Ich skład jest podobny do większości owoców. Zawierają dużo cukrów, wody, soli mineralnych, witamin.

W sklepie kupuj owoce dojrzałe i zdrowe. Jeśli nie wiesz, jak je wybrać, zapytaj sprzedawcę – on powinien Ci pomóc. W większych sklepach dostępne są ulotki informujące, jak najlepiej je podawać i co można z nich przygotować.

Owoce egzotyczne dokładnie umyj, krótko sparz wrzątkiem, opłucz, osusz, obierz. Trzeba to robić starannie, bo na skórce mogą być substancje, których użyto do konserwacji podczas transportu. Świeże owoce podawaj w cząstkach lub jako dodatek do deserów. Są one na pewno ciekawym urozmaiceniem dań.

Mango
Można podawać od 4. roku życia. Zawierają karoteny, dużo witamin C, B, A. Można jeść na surowo; podawać jako sok. dżem, galaretka. Miąższ mango bywa włóknisty; są mało kwaśne.

Zobacz także

Kumkwat
Można podawać od 4. roku życia. Jest to źródło witaminy C i potasu. Można podawać na surowo, po ugotowaniu, jako marmoladę czy dodatek do deserów. Owoce można spożywać razem ze skórką, są cierpkosłodkie z gorzkawym posmakiem.

Granat
Można podawać od 4. roku życia. Jest to źródło witaminy C, potasu, fosforu. Można podawać na surowo, z soku można zrobić napój. Owoce są słodkokwaskowate, działają moczopędnie i oczyszczająco; pestki są jadalne.[CMS_PAGE_BREAK]

Kaki (Persymona)
Zawiera karoteny, wapń, witaminy A i C. Można podawać na surowo, gotowane, jako dżemy, dodatek do deserów. Owoce są bardzo słodkie, mają galaretowaty miąższ, mają działanie lekko przeczyszczające, skórka nie jest jadalna.

Liczi
Można podawać od 4. roku życia. Zawierają witaminę C, potas, kwas jabłkowy. Zjada się je na surowo. Mają słodki miąższ, niejadalną skórkę i dużą pestkę.

Papaja
Można podawać od 4. roku życia. Zawiera dużo karotenów, witaminy C, A, z grupy B, cynk, potas, magnez, żelazo. Można podawać na surowo, w sałatkach, dżemach, jako dodatek do deserów. Ma słodki miąższ; owoc jest miękki i orzeźwiający

Marakuja
Można podawać od 4. roku życia. Zawiera karoteny, niacynę, witaminy C i A, wapń, żelazo. Można podawać na surowo, jako dodatek do deserów mlecznych, jako sok. Ma dużo małych pestek, miąższ jest słodkokwaskowaty, orzeźwiający.

Konsultacja: dr Halina Weker Specjalista w dziedzinie żywienia dzieci z Instytutu Matki i Dziecka.
Rys.: Blanka Łątka.

td_dopisek.gif

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama