Faszerowane twarożkiem pomidory to efektowna przekąska, ale nie wymaga wcale dużo pracy. Podaj je na sałacie i z kiełkami na śniadanie lub kolację.
Lżejsza wersja tradycyjnej węgierskiej potrawy idealnie nada się na rozgrzewający obiad dla malucha. Leczo możesz podać zarówno z kaszą, jak i kluseczkami lub pieczywem.
Które dziecko nie lubi spaghetti? Każde będzie zachwycone! Sos przygotuj sama z rozgotowanych pomidorów i ziół, a makaron najlepiej wybierz pełnoziarnisty. Możesz też zrobić spaghetti bolognese - dodaj do sosu chude mielone mięso.
Musaka to grecki rodzaj warzywnej zapiekanki. Przypomina trochę lazanię, ale jeśli przygotujesz ją na niewielkiej ilości tłuszczu, będzie dużo zdrowsza niż tradycyjny włoski przysmak.
Zupa minestrone jest śródziemnomorską wersją rodzimej zupy jarzynowej. Będzie bardzo pożywna, jeśli dodasz do niej fasolę i makaron.