Pesto - 6 pysznych przepisów
Nic dziwnego, że Włosi uwielbiają pesto - nie tylko można je przygotować w kilka chwil z bazylii, rukoli, szpinaku czy pietruszki, ale pozwala też wyczarować pyszny obiad w kilka chwil.
1 z 6
Domowe pesto daje niemal nieograniczone możliwości eksperymentowania. Możesz przygotować je z liści bazylii, rukoli, szpinaku czy pietruszki. Dla odważnych - botwinki lub... pokrzywy. Polecamy przepis na tradycyjny sos z parmezanem i bazylią, może służyć jako dodatek do zupy pomidorowej.
Czytaj też: Przepisy ze szpinakiem - 5 dań dla dzieci
2 z 6
Ciekawą wariacją na temat pesto jest wersja z rukoli i pietruszki z dodatkiem orzechów brazylijskich. Polecamy przepis na makaron z domowym pesto.
Czytaj też: Smaki dzieciństwa - 6 ulubionych przepisów
3 z 6
Pesto to także pyszny dodatek do zup. Wypróbuj np. aromatyczną zupę pomidorową z pesto z naszego przepisu.
Czytaj też: Rozgrzewające zupy - 5 pomysłów
4 z 6
Żeby przygotować takie apetyczne, włoskie grzanki, opiecz bagietkę, posmaruj ją pesto i nałóż na każdą grzankę włoską sałatkę.
Czytaj też: 5 przepisów na potrawy z pomidorami
5 z 6
Włoska pizza z zielonymi warzywami zyska na smaku, jeśli po przygotowaniu posmarujesz ją cienką warstwą pesto.
Czytaj też: Domowa pizza - 5 sprawdzonych przepisów
6 z 6
Pesto świetnie podkreśla tez smak potraw polskiej kuchni - polecamy przepis na ziołowe kopytka, z dodatkiem domowego pesto będą jeszcze smaczniejsze.
Czytaj też: Pierogi i pierożki - 8 przepisów dla dzieci