Podwieczorki dla dzieci
Podwieczorek powinien stanowić uzupełnienie puli energetycznej całodziennej diety dziecka. Z reguły jest posiłkiem słodkim.
Na podwieczorek możemy dziecku podać kolorowe kompozycje z owoców, soki, przeciery owocowe i desery powstałe z połączenia owoców z kleikiem, kaszką lub biszkoptem. Wiele potraw na podwieczorek przygotować można z białego sera, twarożków homogenizowanych, z jaj (omlety, naleśniki).
Sernik z owocami
Ciasto:
– 200 g mąki,
– 100 g schłodzonego masła,
– 1/2 łyżeczki soli,
– 1 żółtko,
– 3 łyżki wody;
Nadzienie:
– 60 g mielonych migdałów,
– 1 łyżka cukru,
– puszka brzoskwiń,
– 300 g serka śmietankowego,
– 90 ml kwaśnej śmietany,
– 60 g cukru,
– 3 jajka,
– maliny do dekoracji.
Mąkę z solą połącz z pokrojonym masłem. Dodaj żółtko wymieszane z lodowatą wodą. Posiekaj składniki nożem, aż powstaną większe grudki, potem szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki co najmniej na jedną godzinę. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wylep nim dno i fragment boków okrągłej formy. Ponakłuwaj je widelcem i piecz bez nadzienia przez 20 minut w temp. 180°C. Mielone migdały wymieszaj z cukrem i rozłóż na cieście. Brzoskwinie porozkładaj symetrycznie na migdałach. Serek utrzyj ze śmietaną i cukrem na gładką masę. Wymieszaj z żółtkami i skórką cytrynową. Dodaj do niego ubite na sztywno białka. Masę wylej na ciasto i piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po wyjęciu pozostaw je do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i udekoruj malinami.
Tarta z jabłkami
– 1/2 kg jabłek,
– 180 g cukru pudru,
– 125 g masła,
– 100 g mąki pszennej,
– 1 żółtko,
– sól.
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj połowę cukru pudru, żółtko, szczyptę soli, połowę przygotowanej porcji masła. Składniki posiekaj i zagnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do...