
Naukowcy z Atlanty po badaniach przeprowadzonych wśród przedszkolaków nie mieli wątpliwości: te, które codziennie jadły dobrze skomponowane śniadania, dużo rzadziej miały próchnicę! Inne wyniki były jeszcze bardziej zaskakujące. Okazało się, że takie maluchy rzadziej mają problemy z nadwagą i mniej chorują, a do tego lepiej się uczą. Oto wskazówki, co i dlaczego dziecko powinno jeść, żeby rosnąć pięknie i zdrowo.
Śniadanie jest ważne, bo… pierwsze
To najwcześniej zjadany przez dzieciaki posiłek w ciągu dnia. Sprawia, że metabolizm przyspiesza, dzięki czemu w ciągu dnia spalanie energii jest szybsze. Śniadanie jest też potrzebne mózgowi, bo po nocy potrzebuje on paliwa, czyli glukozy – po przerwie nocnej jej poziom we krwi jest bardzo niski. Po co mózgowi glukoza? Otóż ma ona wpływ na stężenie acetylocholiny – neuroprzekaźnika, który umożliwia przepływ informacji między komórkami nerwowymi. Dzięki temu dziecko może sprawnie myśleć i kojarzyć.
Zaspokaja mnóstwo potrzeb na składniki odżywcze
Powinny się w nim znaleźć produkty z kilku grup: węglowodany, białko, tłuszcze, wapń i inne składniki mineralne, witaminy. Dobre źródło węglowodanów to np. musli, płatki owsiane, pieczywo razowe i graham – jednocześnie są to produkty bogate w błonnik, który jest ważny dla prawidłowej pracy jelit. Białka i wapnia najwięce jest w jogurcie, kefirze, serze, twarogu. Do tego dobrze jest jeszcze dodać dziecku mały owoc lub warzywo, bo to świetne źródło witamin, składników mineralnych, no i błonnika. Dobrym dodatkiem do pierwszego posiłku są też wszelkiego rodzaju orzechy i nasiona.