Pamiętasz pieczone jabłka z miodem czy naleśniki z twarożkiem, które smażyła Ci babcia? Takim pysznym smakiem dzieciństwa powinien być podwieczorek.
Kubuś Puchatek uważał, że „chociaż Jedzenie Miodu było bardzo miłym zajęciem, była taka chwila, tuż zanim się zaczęło jeść, kiedy było przyjemniej, niż kiedy już się jadło”. Spraw, by Twoje dziecko podobnie myślało o podwieczorku. A przy okazji dostarczaj mu tego, czego jego organizm potrzebuje.
Oto nasze rady:
– Podawaj go codziennie. Dietetycy zalecają, by dzieci jadły pięć posiłków dziennie, w tym dwa lżejsze (drugie śniadanie i podwieczorek). Gdy przerwy między posiłkami są długie (ponad cztery godziny), spada poziom glukozy we krwi, zmniejsza się wydolność fizyczna i umysłowa organizmu. A sama wiesz, z jakim zapałem Twój brzdąc poznaje świat! Poza tym organizm przyzwyczajony do rzadkich posiłków intensywniej gromadzi tłuszcz.
– Staraj się, by był lekki. Korzystaj z tego, że rozpoczyna się sezon owocowo-warzywny. Zamiast niechętnie zjadanej surówki na obiad, podaj np. tarte jabłko z marchewką, lekko posłodzone, posypane cynamonem. Może być też porcja dobrych słodyczy (np. domowe ciasto drożdżowe).
– Nie zapełniaj brzuszka herbatnikami, wafelkami, gazowanymi napojami. Nie chodzi o to, żeby tylko zaspokoić apetyt (i wyrobić w malcu złe nawyki żywieniowe), ale by dostarczyć mu zdrowej energii na popołudnie.
– Proponuj nowości. Zachęcaj do poznawania nowych smaków i konsystencji. W drugim i trzecim roku życia podawaj dziecku dania, wymagające gryzienia – trzylatek ma zwykle dwadzieścia mleczaków i da radę chrupać np. jabłko. Dwu-, czterolatek chętniej próbuje nowości. Spróbuj to wykorzystać!
– Uzależnij zawartość podwieczorku od obiadu. Jeśli brzdąc zjadł obfity obiad, późnym popołudniem zaproponuj mu tylko owoc (np. banana, gruszkę), jogurt, ewentualnie sam soczek. Gdy obiad był późny i spory, możesz połączyć podwieczorek z kolacją. Ale nie nadrabiaj nim kiepsko zjedzonych poprzednich posiłków. Dziecko po ukończeniu roku nie przybywa już tak szybko na wadze. Nadal jednak intensywnie rośnie, a jego organizm zużywa rezerwy energetyczne na budowanie kośćca i mięśni. Zamiast batona z masą pustych kalorii, wymyśl coś dobrego i zdrowego: jogurt z owocami, naleśniki z farszem warzywnym czy musem jabłkowym.
– Pozwól na zabawę w kuchni, np. podczas spotkania z kolegami. To okazja, by dzieci pomogły w robieniu posiłku, poznały zdrowe produkty. Zachęć je do smarowania naleśników twarożkiem, składania ich na różne sposoby (już trzylatki mogą to robić pod okiem mamy). Spróbuj zorganizować wspólny podwieczorek dla dzieci, a zobaczysz, że wszystko w mig zniknie z talerzyków. Twój brzdąc będzie się częściej domagał takich zdrowych pyszności!
Tekst: Laryssa Kowalczyk
Konsultacja: Anna Kłosińska, fizjolog Żywienia, zajmuje się opracowywaniem programów żywieniowych dla najmłodszych, pracuje w Dziale Oświaty Zdrowotnej PSSE oraz w Fundacji Zdrowy Uczeń.

Dietetycy zalecają, by dzieci powyżej roku jadły pięć posiłków dziennie . Dwa z nich powinny być lżejsze – to drugie śniadanie i właśnie podwieczorek. Jeśli zaś chodzi o wyliczenia, to podwieczorek powinien dostarczać około 10 proc. energii dziennie. Podwieczorek to dla dziecka ważny posiłek Dzieci powinny zjeść podwieczorek, bo gdy przerwy między posiłkami są zbyt długie (ponad cztery godziny), spada poziom glukozy we krwi oraz wydolność fizyczna i umysłowa maluchów. A twoja pociecha potrzebuje w ciągu dnia mnóstwo energii, by odkrywać świat. Zobacz też: Co podać dziecku na podwieczorek? Po południu możesz podawać kolorowe kompozycje z owoców Są nalepsze na podwieczorek. Mogą też być także soki przecierowe, przeciery owocowe i desery z owoców połączonych z kleikiem, kaszką lub biszkoptem. Wiele podwieczorkowych potraw można przygotować z białego sera, twarożków homogenizowanych, jajek (np. omlety). Podwieczorek powinien być lekki Dlatego najlepiej podawać owoce, zwłaszcza latem i jesienią, gdy jest na nie sezon. Podawaj dziecku świeże owoce , koktajle jogurtowe czy domowe ciasta z ich dodatkiem. Z nadzieniem owocowym doskonale smakują też naleśniki czy placuszki. Zobacz też: Owoce dla każdego Podwieczorek to z reguły słodki posiłek Ale wcale nie oznacza to, że dziecko musi jeść słodycze z dużą zawartością cukru i niezdrowym tłuszczem. Wafelki, batoniki, herbatniki czy słodzone napoje to niedobry pomysł na posiłek dla dziecka. Na jego talerzyku nie może zabraknąć świeżych owoców, nabiału i produktów zbożowych. Podwieczorkowe danie warto dostosować do tego, co dziecko jadło na obiad Jeśli obiad był obfity, na podwieczorek podaj tylko owoc, np. jabłko, banana, gruszkę albo jogurt czy sok przecierowy. Jeśli obiad zjedliście późno, a dziecko nie jest głodne, możesz połączyć...

Pewnie już wiesz, że przewód pokarmowy jest ważną częścią układu odpornościowego człowieka. To również tam toczą się procesy, które chronią organizm przed atakiem chorobotwórczych drobnoustrojów . Dlatego odpowiednia dieta może bardzo wspomóc odporność dziecka. Najważniejsze zasady karmienia dziecka Podawaj dziecku pięć posiłków dziennie – trzy większe (śniadanie, obiad kolacja) i dwa mniejsze (drugie śniadanie i podwieczorek). Najważniejsze jest śniadanie . Daje energię na cały dzień. Powinny w nim się znaleźć: źródła pełnowartościowego białka (mleko, jogurt, jajko), węglowodanów (płatki, kasze, ciemne pieczywo), witamin oraz składników mineralnych (owoce i warzywa). Posiłki nie mogą być zbyt obfite. Grubaski mniej się ruszają, a to jedna z przyczyn infekcji. Ruch hartuje . Nie pozwalaj maluchowi podjadać między posiłkami . Jeśli podjada, nie będzie chciał jeść wartościowych rzeczy na obiad czy kolację. Sklepowe słodycze podawaj rzadko. Zamiast nich proponuj owoce, koktajle, domowe ciasto. Dokładaj zieleninkę. Natkę pietruszki, koperek, szczypiorek możesz dodawać do zup, drugich dań, kanapek. To skarbnice witamin ! Daj dobry przykład. Jeśli chcesz, by dziecko lubiło zdrowe dania, ty też musisz je jeść. Dla niego jesteś wzorem. Zobacz też: Żeby nie chorować - kiszona kapusta, ogórki, buraki Jadłospis na poniedziałek Śniadanie: płatki kukurydziane z dodatkiem sezonowych owoców oraz mleka Drugie śniadanie: banan, kanapka z razowego pieczywa z szynką i plasterkiem pomidora Obiad: rosołek z lanymi kluseczkami i natką pietruszki, pstrąg pieczony w folii z dodatkiem masła i koperku, surówka z kiszonej kapusty, ziemniaki, kompot owocowy Podwieczorek: ciasteczka z mąki razowej Kolacja: naleśniki z owocami Jadłospis na wtorek Śniadanie: płatki owsiane na mleku z...

1. Śniadanie To najważniejszy posiłek dnia. Po nocnej przerwie dostarcza energii na cały aktywną porę dnia, wpływa na kondycję fizyczną i intelektualną dziecka. Powinno być pożywne i pełnowartościowe, a więc dostarczać białka, węglowodanów i tłuszczu oraz witamin i składników mineralnych. Dla małych dzieci (w drugim roku życia) idealne śniadanie to kaszka mleczna, nieco starsze maluchy mogą zjeść płatki śniadaniowe na mleku (najlepiej na modyfikowanym), kanapki z wędliną, jajko lub twarożek i popić mlekiem. Kanapki warto wzbogacić dodatkiem warzywnym lub/i świeżymi owocami. Szczególnie zimą ważne jest by śniadanie przygotowane było jako ciepły posiłek i rozgrzewało malca przed wyjściem na spacer. 2. Drugie śniadanie Powinno tylko łagodzić uczucie głodu w oczekiwaniu na obiad. Może to być mała kanapka z twarożkiem i sok, mleko z kawałkiem ciasta drożdżowego, jogurt lub owoce. 3. Obiad Najlepiej, gdy jest złożony z dwóch dań. Zupy należy przygotowywać na wywarach jarzynowych lub mięsnych (nie należy gotować wywarów na kościach i na "kostkach rosołowych"). Jarzyny do zupy można rozgnieść widelcem lub pokroić w kostkę. Drugie danie to zwykle porcja mięsa, ryba lub jajko np. sadzone, ale raz w tygodniu można przygotować obiad jarski, np. makaron z serem, ryż z truskawkami i ze śmietaną, naleśniki itp. Do obiadu jako dodatek warto przygotować "jarzynkę" (warzywa gotowane) lub/i surówkę. Kalorycznym i sycącym składnikiem drugiego dania są ziemniaki, ryż, kasze lub makaron. 4. Podwieczorek To niewielki posiłek popołudniowy, wskazany jeśli obiad był dość wcześnie. Najlepsze na podwieczorek są świeże owoce, napoje lub desery na bazie mleka. 5. Kolacja Jet to ostatni posiłek przed snem, dlatego też nie powinien być spożywany zbyt późno, aby nadmiernie nie obciążać przewodu pokarmowego. Nie powinien być zbyt obfity i...