Żurawina dla dzieci to doskonały wybór, bo owoc ten zawiera mnóstwo witaminy C, która pomaga w zwalczaniu infekcji i poprawia odporność na wirusy i bakterie. A witaminy z grupy B, witamina A, magnez, żelazo i fosfor sprawiają, że ten owoc naprawdę wzmacnia organizm! Żurawina ma jednak jeszcze więcej zalet: dba o układ moczowy, zbawiennie wpływa również na jamę ustną, gardło czy układ oddechowy, zalecana jest również w diecie cukrzyków. Spis treści: Żurawina dla dzieci: od kiedy można ją podawać Sok z żurawiny dla dzieci – niezawodny przepis Preparaty z żurawiny dla dzieci Żurawina dla dzieci: od kiedy można ją podawać Właściwości (antybakteryjne, przeciwgorączkowe i wzmacniające) żurawiny sprawiają, że wielu rodziców zastanawia się, od jakiego wieku mogą podawać ją dzieciom. Ma ona dość wyraźny cierpki smak, który może sugerować, że mogą ją jeść wyłącznie starsze dzieci. Według ekspertów żurawinę mogą jeść dzieci już po 1. roku życia — tak jak inne owoce jagodowe. Sok z żurawiny dla dzieci – niezawodny przepis Jeśli żurawina w potrawach nie przypadnie dziecku do gustu, zawsze można zaproponować mu sok z żurawiny. Gdy dziecko choruje na anginę lub cierpi z powodu gorączki, ciepły lub letni sok żurawinowy może przynieść ulgę. Jak zrobić sok z żurawiny dla dzieci? Przepis na domowy sok z żurawiny jest prosty. Warto pamiętać, by do przygotowania soku używać owoców, które spędziły w zamrażalniku przynajmniej 5-6 godzin. Na kilogram owoców żurawiny potrzebujemy: 1/2 kg cukru i ok. 700 ml wody. Owoce należy zasypać cukrem, zalać wodą i gotować ok. 1,5 godziny. Po przestudzeniu przecedź sok przez sitko, przecierając owoce łyżką. Przecedzony i przetarty napój trzeba zagotować i przelać do słoiczków lub butelek. ...
Krem z dyni
Dynia doskonale nadaje się na kremowe zupy. Jeśli dosypiesz do zupy płatków owsianych, uzyskasz pożywny posiłek dla małego dziecka. Dla przedszkolaka i rodziców warto dodać do potrawy kleks śmietany lub posypać ja pokruszonym serem pleśniowym.
Babeczki z dynią
Próbowaliście kiedyś babeczek z szynką, dynią i serem? Są pyszne i wygodne - z łatwością zapakujesz je do plecaka zamiast kanapki albo zabierzesz na spacer jako przekąskę.
Placki z dyni
Jedno z ulubionych dań dzieciństwa - placki ziemniaczane. A gdyby tak zastąpić ziemniaki dynią? Spróbujcie naszego przepisu na dyniowe placki!
Dynia w cieście
Jak połączyć w kuchni przyjemne z pożytecznym? To proste: przygotuj warzywa w cieście. Małe kawałki dyni, cukinii, papryki czy bakłażana otoczone chrupiącym ciastem z dodatkiem płatków kukurydzianych to przekąska, której Twoje dziecko nie odmówi. Podawaj je na rukoli lub sałacie.
Sok z dyni
Zamiast słodkich napojów i kupnych soków z kartonu polecamy soki domowej produkcji. Sok z dyni i moreli to bogactwo witamin i minerałów.
Gnocchi z dyni
Włoska wersja rodzimych kopytek to gnocchi. Możesz do nich dodawać różne warzywa, by uzyskać różne kolory klusek: szpinak, żeby były zielone, pieczoną paprykę dla uzyskania czerwonej barwy, dynię, by obiad był pomarańczowy. Prosty pomysł na kolorowe danie.