Każde dziecko uwielbia desery. Jednak trzeba pamiętać, aby były one również pożywne i zdrowe. Zobacz nasze propozycje.
Błyskawiczne „lody” jagodowe
– 100 g mrożonych jagód,
– 100 g naturalnego jogurtu (3,5% tł.),
– łyżka słodkiej śmietany,
– 1 łyżeczka cukru,
– 2 wafle lub herbatniczki.
Mrożone jagody zmiksuj w wysokim naczyniu. Dodaj jogurt, słodką śmietankę, cukier i dalej miksuj na puszystą masę. Gotowe lody natychmiast przełóż do miseczek i udekoruj waflami lub herbatnikiem.
Deser bananowo-truskawkowy
– 1 duży banan,
– 1 szklanka truskawek,
– 1 szklanka soku jabłkowego.
Truskawki zalej sokiem jabłkowym i zmiksuj. Banan pokrój na plasterki, włóż do miseczki i polej koktajlem. Porcje dla starszych dzieci przed podaniem możesz ochłodzić w lodówce.
Deser morelowo-śliwkowy
– 3 łyżki rodzynek,
– 1/2 szklanki suszonych śliwek,
– 1/2 szklanki suszonych moreli,
– 1 średnia gruszka,
– 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
– 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Suszone owoce pokrój w paseczki. Włóż do garnka rodzynki, suszone owoce i zalej sokiem pomarańczowym. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do gotujących się owoców i podgrzewaj jeszcze przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Rozłóż deser do miseczek i polej jogurtem. Porcje dla dzieci starszych przed podaniem możesz ochłodzić w lodówce.
Ciasteczka owsiane z rodzynkami
– 1/2 kostki masła,
– 1/2 szklanki cukru pudru,
– 1 szklanka mąki pszennej,
– 1 szklanka płatków owsianych,
– 1/2 szklanki ciepłej wody,
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej do pieczenia,
– 1 torebka cukru waniliowego,
– szczypta soli,
– 1/2 szklanki rodzynek.
W naczyniu utrzyj cukier i masło na krem. Dodaj pozostałe składniki – mąkę, płatki, wodę, sodę, proszek, cukier waniliowy i sól, a na końcu rodzynki. Ciasto starannie wymieszaj. Uformuj kulki, ułóż na blaszce – niekoniecznie wysmarowanej tłuszczem – lekko rozpłaszcz widelcem. Piecz około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 190°C.
Naleśniki, pizza, makaron z sosem – takie pyszności zje chętnie nawet największy niejadek. 1. Świderki z kolorowym sosem – 500 g świderków, – puszka pomidorów bez skórki, – 1 cebula, – 3 marchewki, – 1/2 selera, – 2 łyżki oleju, – 1 ząbek czosnku, – 1 łyżeczka cukru, – 1 łyżeczka bazylii, – sól, pieprz. Pokrojoną cebulę zrumień. Dodaj startą na grubej tarce marchewkę i seler, po chwili pomidory z zalewą, posiekany czosnek i cukier. Gotuj ok. 12 minut, aż sos zgęstnieje, dopraw bazylią, solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełóż na półmisek i polej sosem. Posyp startym serem i zieleniną. Jedna porcja dla dziecka = 2-3 czubate łyżki 2. Uniwersalny przepis na ciasto naleśnikowe - 5 jajek, - 35 dag mąki, - 2 szklanki mleka, - łyżeczka oleju, szczypta soli. Ciasto ubij mikserem. Jeśli masz czas, odstaw je pod przykryciem na godzinę. 3. Naleśniki z wiśniami – 4 jajka, – szklanka mleka, – pół szklanki mąki, – tłuszcz do smażenia. Nadzienie: – 250 g waniliowego serka homogenizowanego, – sok cytrynowy, – wiśnie, – śmietanka 30%, – miód i cynamon. Z mleka, mąki, jajek i odrobiny soku cytrynowego zrób ciasto. Odstaw je na 20 minut. Na rozgrzanym tłuszczu usmaż cienkie naleśniki. Serek, szklankę wiśni, sok z cytryny oraz miód zmiksuj. Naleśniki posmaruj nadzieniem i złóż w kwadraciki. Udekoruj wiśniami i kleksami z ubitej śmietanki. Posyp cynamonem. Jedna porcja dla dziecka = 1-2 naleśniki 4. Ryżowa korona z truskawkami – 200 g ryżu, – 1 litr mleka pasteryzowanego, – 2 łyżki śmietanki, – 2 jaja, – 180 g cukru pudru, – 25 g masła, – 1/2 kg truskawek, – 1 łyżka płatków migdałów, sól, laska wanilii. Zagotuj litr wody, wsyp opłukany ryż i zostaw na ok. 2 minut....

Na podwieczorek możemy dziecku podać kolorowe kompozycje z owoców, soki, przeciery owocowe i desery powstałe z połączenia owoców z kleikiem, kaszką lub biszkoptem. Wiele potraw na podwieczorek przygotować można z białego sera, twarożków homogenizowanych, z jaj (omlety, naleśniki). Sernik z owocami Ciasto: – 200 g mąki, – 100 g schłodzonego masła, – 1/2 łyżeczki soli, – 1 żółtko, – 3 łyżki wody; Nadzienie: – 60 g mielonych migdałów, – 1 łyżka cukru, – puszka brzoskwiń, – 300 g serka śmietankowego, – 90 ml kwaśnej śmietany, – 60 g cukru, – 3 jajka, – maliny do dekoracji. Mąkę z solą połącz z pokrojonym masłem. Dodaj żółtko wymieszane z lodowatą wodą. Posiekaj składniki nożem, aż powstaną większe grudki, potem szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki co najmniej na jedną godzinę. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wylep nim dno i fragment boków okrągłej formy. Ponakłuwaj je widelcem i piecz bez nadzienia przez 20 minut w temp. 180°C. Mielone migdały wymieszaj z cukrem i rozłóż na cieście. Brzoskwinie porozkładaj symetrycznie na migdałach. Serek utrzyj ze śmietaną i cukrem na gładką masę. Wymieszaj z żółtkami i skórką cytrynową. Dodaj do niego ubite na sztywno białka. Masę wylej na ciasto i piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po wyjęciu pozostaw je do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i udekoruj malinami. Tarta z jabłkami – 1/2 kg jabłek, – 180 g cukru pudru, – 125 g masła, – 100 g mąki pszennej, – 1 żółtko, – sól. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj połowę cukru pudru, żółtko, szczyptę soli, połowę przygotowanej porcji masła. Składniki posiekaj i zagnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do...

Składniki na 4 porcje: 1 galaretka cytrynowa - 1 szklanka mleka - 2 żółtka - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 opakowanie (40 dag) mrożonych owoców jagodowych - 3 łyżeczki żelatyny - wiórki czekoladowe - listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: 1. Galaretkę cytrynową wsyp do miski. Zalej 1 szklanką wrzątku. Mieszaj, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostudzenia. Od czasu do czasu mieszaj. 2. Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Mleko zagotuj, lekko ostudź i gorącym (nie wrzącym, bo żółtka się zetną) stopniowo zalewaj żółtka, nie przerywając miksowania. Ostudź i zmiksuj z zastygającą galaretką cytrynową. 3. Mrożone owoce wsyp do garnka, podlej połową szklanki wody, dodaj 2 łyżki cukru, zagotuj. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku, dodaj do owoców, wymieszaj. Owoce odstaw do ostudzenia. 4. Do dużych pucharków wlej galaretkę mleczną do połowy wysokości. Odstaw do lodówki do zastygnięcia. Na zastudzoną warstwę mlecznej galaretki wlej galaretkę z owocami. Odstaw do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem posyp wiórkami czekoladowymi i udekoruj listkami mięty. Przygotowanie: 35 min