maluch, jedzenie, śniadanie, dzieci
Dieta

Co w tłuszczu piszczy

Kiedyś mówiono: masło jest najlepsze. Potem je wyklęto. Podobnie z mlekiem: raz słyszy się, żeby kupować chude, innym razem – tłuste. Wyjaśniamy najważniejsze wątpliwości.

Już samo słowo „tłuszcz” kojarzy nam się niezbyt przyjemnie. Ale oczywiście nie można go wyeliminować z diety. Zresztą tłuszcze znajdują się nawet w pomidorach i jabłkach (tyle że w małych ilościach). Są źródłem energii, dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin A, D, E i K, pomagają we wchłanianiu witamin z innych potraw.

Kwasy tłuszczowe biorą udział w procesie budowy komórek, dlatego potrzebują ich dzieci w okresie szybkiego wzrostu. Są składnikami budującymi rdzeń kręgowy oraz mózg (aż w 60% składa się on z tłuszczu), a każde włókno nerwowe ma tłuszczową otoczkę. Dobrze wpływają na stan skóry, wzrok, krzepliwość krwi, pracę hormonów, a także – jak wielokrotnie dowiodły badania naukowe – na rozwój intelektualny malucha oraz na odporność.
Kilkulatek powinien otrzymywać z tłuszczów 30% energii dziennie, musi je więc spożywać każdego dnia. Ale trzeba je jeść w odpowiednich proporcjach i unikać tych niezdrowych. To nie jest takie trudne. Oto odpowiedzi na najczęstsze pytania rodziców.

Czym smarować kanapki?
Margaryną czy masłem? W 1996 roku organizacje zajmujące się w Polsce żywieniem (m.in. Centrum Zdrowia Dziecka) opracowały dokument zwany Polską Zgodą Tłuszczową (tzw. konsensus tłuszczowy) zawierający zalecenia dotyczące tłuszczów. Według niego dzieciom do trzeciego roku życia należy smarować pieczywo masłem. Przedszkolaki mogą jeść także margarynę dobrej jakości, czyli tzw. miękką (taką, która daje się łatwo smarować). Wystarczy cienka warstwa tłuszczu na chlebie.


A co z tak zwanymi miksami?
Często pakowane są jak masło i trudno je odróżnić. Miksy to mieszanki masła z olejami roślinnymi bądź margaryną i margaryny z tłuszczem mlecznym. Ważne jest, jaki procent produktu (zwykle duży) stanowią tłuszcze roślinne. Zostały one bowiem utwardzone, skutkiem czego zawierają szkodliwe izomery trans i nie poleca się ich dzieciom. Czytaj etykiety! Na opakowaniu miksów nie ma słowa „masło”. Sprawdzaj też skład: jeśli na pierwszym miejscu wymienione są tłuszcze roślinne (margaryna, olej), to znaczy, że stanowią główny składnik. A ponieważ są niezdrowe (bo utwardzone), lepiej kupić masło lub miękką margarynę.

Czy dziecko może jeść tłuste mięso?
Nie. Tylko do 10% kcal w diecie malca powyżej trzech lat powinno pochodzić z tłuszczów mięsnych. Kupuj chude mięso, usuwaj z niego widoczny tłuszcz, zdejmuj skórę z drobiu. Dzieci nie powinny też jeść tłustej kiełbasy, pasztetu (chyba że są robione w domu i wiesz, co zawierają), parówki zaś – tylko od czasu do czasu i te dobrej jakości. Może w nich być nawet 40% tłuszczu!

Jakie mleko podawać?
Dla kilkulatka najlepsze jest mleko tłuste (3,2% tłuszczu) lub półtłuste (1,5–2%). Tłuszcze z mleka są korzystne dla zdrowia i łatwo przyswajalne przez organizm. Warto pamiętać, że zawierają je także przetwory mleczne (sery, twarożki).

Czy kilkulatkom można podawać produkty „light”?
Nie ma takiej potrzeby. Tłuszcz jest niezbędny dziecku do prawidłowego rozwoju. Nawet z diety maluchów, które mają nadwagę, nie należy go całkiem eliminować, a jedynie ograniczyć jego ilość i zastępować zwierzęcy roślinnym. Czasem zresztą wystarczy grubaskowi zmniejszyć porcje, jakie zjada, lub radykalnie ograniczyć słodycze. Warto pamiętać, że etykietkę „light” mogą mieć również produkty sztucznie słodzone, a ich nie należy w ogóle podawać dzieciom.

Zupę lepiej jest zaprawiać śmietaną czy jogurtem?
Śmietana zawiera od 12 do 30% tłuszczu, podczas gdy jogurt tylko około 3%. Jeśli masz w domu małego grubaska, dla niego lepszy będzie w zupie jogurt. Natomiast jeśli twoje dziecko nie ma nadwagi, nie istnieje powód, żeby akurat do zupy używać jogurtu. Chyba że maluch lubi go bardziej.

Jaki olej wybierać do smażenia, a jaki do sałatek?
Wszystkich olejów roślinnych można używać zarówno do krótkiego smażenia, jak i do sałatek. Z tym że im olej bogatszy w nienasycone kwasy tłuszczowe, tym mniej nadaje się do obróbki termicznej (smażenia, duszenia itp). Oleje tłoczone na zimno nadają potrawom swój smak i zapach, rafinowane – nie (proces rafinacji nie tylko usuwa zanieczyszczenia, ale także pozbawia je smaku, zapachu i części cennych składników). Za najzdrowszy uważany jest olej rzepakowy (nierafinowany) – ma najkorzystniejsze proporcje cennych kwasów omega-3 i omega-6.
Najlepiej jest smażyć na niewielkiej ilości oliwy lub oleju (i nie używać go już ponownie!), na patelni teflonowej. Jednak jeśli chodzi o mięso, to lepiej je piec, gotować lub dusić – to zdrowsze sposoby. Podczas smażenia aż 60% tłuszczu, który wlewamy na patelnię, wsiąka w przygotowywaną potrawę.

Dlaczego tłuszcz z ryb jest uważany za bardzo zdrowy?
W rybach są przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym cenne kwasy omega-3. Dziecko powinno jeść zarówno ryby chude (dorsz, morszczuk, szczupak, mintaj, sola), jak i tłuste (halibut, łosoś, tuńczyk, makrela, śledzie, sardynki). Przynajmniej dwa razy w tygodniu. Bardziej wartościowe są te tłuste, bo mają więcej kwasów omega-3, które są wyjątkowo korzystne dla zdrowia: wzmacniają odporność i łagodzą procesy zapalne w organizmie, poprawiają nastrój, wpływają na pracę mózgu. Są składnikiem budowy membran komórek w układzie nerwowym oka, czyli dbają o wzrok. Tran, rybi tłuszcz, to kopalnia witaminy D, która wspomaga wchłanianie wapnia.

Co to są izomery trans?
To rodzaj substancji, które powstają w procesie produkcji żywności, podczas utwardzania olejów roślinnych. Są niekorzystne dla zdrowia, bo podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi (frakcja LDL), obniżają zaś dobrego (frakcja HDL). Istnieją też hipotezy (na razie niepoparte wiarygodnymi badaniami), że działają rakotwórczo. Znajdują się zwłaszcza w twardych margarynach (margaryny wysokiej jakości, miękkie, praktycznie ich nie zawierają), miksach i roślinnych tłuszczach utwardzanych przeznaczonych do smażenia. Najwięcej jest ich w fast foodach i gotowych produktach cukierniczych. Warto uważnie czytać etykiety – jeśli produkt zawiera utwardzone tłuszcze roślinne, to zapewne są w nim także izomery trans. I lepiej go nie kupować, a przynajmniej znacznie ograniczyć jego spożycie.

Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia, SGGW w Warszawie.

 

 

 

Przedszkolakf

 

 

 

 

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
dekoracje świąteczne, śnieżynka
Święta i uroczystości
Śnieżynki z papieru – 7 wzorów do wycinania
Agnieszka Szumigaj
wierszyk o Mikołaju
Święta i uroczystości
Wierszyk o Mikołaju –​ krótkie, łatwe i śmieszne propozycje
Ewa Janczak-Cwil
Prezent dla 5-latka
Święta i uroczystości
Prezent dla 5-latka: pomysły na prezent dla pięcioletniego chłopca (sportowy, edukacyjny, tani)
Agnieszka Majchrzak
Przysłowia o nauce
Cytaty i przysłowia
Mądre przysłowia o nauce i wiedzy – 40 motywujących sentencji
Joanna Lechowicz
chłopiec, dziecko, krzyk, złość
Wychowanie
Agresywne dziecko w przedszkolu: co robić, gdzie zgłosić?
Magdalena Drab
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki nad dzieckiem – czy urlop opiekuńczy 2023 jest płatny?
Joanna Biegaj
Cytaty na chrzest
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: piękne sentencje i złote myśli z okazji chrzcin
Milena Oszczepalińska
życzenia urodzinowe dla córki
Święta i uroczystości
Życzenia urodzinowe dla córki: piękne, wzruszające, mądre, od mamy i od taty
Joanna Biegaj
Szkoła w Chmurze: kto może z niej skorzystać?
Edukacja
Szkoła w Chmurze: na czym polega, czy jest legalna i kto może z niej skorzystać?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
dziecko ciągle choruje
Zdrowie
Dziecko ciągle choruje: nawracające zapalenie oskrzeli i infekcje gardła [CO ROBIĆ?]
Magdalena Drab
Pełne szpitale RSV
Aktualności
Lekarz mówi wprost: dziecko z RSV i z dusznością umrze, jeśli nie trafi do szpitala
Ewa Janczak-Cwil
wpływ telewizji na rozwój dziecka
Wychowanie
Wpływ telewizji na rozwój dziecka – negatywne i pozytywne skutki oglądania telewizji
Aneta Grinberg
Alimenty z funduszu
Prawo i finanse
Alimenty z funduszu: co trzeba zrobić, żeby otrzymać pieniądze? Nowe przepisy
Agnieszka Majchrzak
Przedszkolaki powinny się bawić, a nie ciągle uczyć
Edukacja
Przedszkolaki coraz częściej potrafią czytać i pisać, ale mają zaburzenia sensoryczne. Gdzie tkwi błąd?
Milena Oszczepalińska
gęsty katar u dziecka
Zdrowie
Gęsty katar u dziecka – jak szybko się go pozbyć?
Ewa Janczak-Cwil
morfologia u dzieci
Zdrowie
Morfologia u dzieci – jak czytać wyniki krwi [NORMY]
Ewa Janczak-Cwil
jak odpieluchować dziecko
Pielęgnacja
Odpieluchowanie dziecka: kiedy i jak to zrobić? Sprawdzone sposoby
Małgorzata Wódz
znieczulenie podpajęczynówkowe
Poród naturalny
Znieczulenie podpajęczynówkowe najczęściej stosowane podczas cesarskiego cięcia [zalety i wady]
Agnieszka Majchrzak

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA