
Bogate w witaminę C, beta-karoten, potas, wapń. Warzywa kapustne lepiej kupować świeże, ale np. mrożone brokuły zachowują wszystkie wartości odżywcze. Gotuj je bez przykrycia. Do wody dodaj łyżeczkę cukru i zestaw z ognia, gdy są lekko twardawe.
>> Zobacz przepis: Zielona zupka
Kalarepa
Bogata w witaminy i sole mineralne. Świetna na surowo i jako dodatek do dań. Najlepiej kupować małe, młode bulwy, bo większe mogą być twarde i zdrewniałe, co psuje delikatny smak kalarepki.
Od kiedy: gotowana – od 6. miesiąca.
Jak podawać: na surowo, można ją faszerować, gotować na parze i zapiekać.
Brokuł
Bogaty w witaminy, zawiera więcej beta-karotenu od marchewki i więcej białka niż kalafior. Powinien być intensywnie zielony, żółte plamy to znak, że nie jest świeży. Specyficzny zapach podczas gotowania zniwelujesz, dodając do wody kilka łyżek mleka lub skórkę chleba. Gotuj krótko bez przykrycia, np. na parze.
Od kiedy: gotowany – od 7. miesiąca.
Jak podawać: jarzynka, zupy, farsz do naleśników oraz zapiekanek.
Kalafior
Zawiera witaminę C (100 g kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę) oraz z grupy B. W sklepach jest odmiana zielona (romanesco) i czerwona. Smakują podobnie jak biała. Kupuj kalafiory o jędrnych różyczkach, bez brązowych plam.
Od kiedy: gotowany – od 7. miesiąca.
Jak podawać: gotowany na parze, zapiekany, także w postaci surówki.
Brukselka
Miniaturowa kapustka, wyrasta na wysokiej zdrewniałej łodydze. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich warzyw kapustnych. Warto kupować tylko soczystą brukselkę – zwiędła, matowa będzie miała goryczkę i nie pomoże usuwanie zepsutych listków. Dobrze przechowuje się jako mrożonka. Jej charakterystyczny smak można złagodzić dodatkiem żółtego sera, sosu serowego lub śmietanowego.
Od kiedy: w zupie – od 7. miesiąca.
Jak podawać: jako jarzynkę, w sałatkach, zapiekaną pod beszamelem.