Nie tylko liczba posiłków ma znaczenie. Aby dziecko chętnie zasiadało do posiłków musisz przestrzegać kilku zasad.
Dbaj o to, by posiłki były urozmaicone. To najlepszy sposób na zapewnienie rosnącemu organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. Najlepiej, gdy maluch zjada produkty ze wszystkich pięter piramidy zdrowia.
Nie rozdrabniaj pokarmów dłużej, niż to konieczne. Dziecko, które nie jest już oseskiem, ma zęby to naprawdę powinno robić z nich użytek.
Ucz dobrych nawyków. Jeśli nie przyzwyczaisz go do nadmiaru soli i cukru, nie pozwolisz na jadanie frytek, chipsów itp. oraz picie słodkich napojów gazowanych, jest szansa, że nie będą mu one w przyszłości tak bardzo smakować.
Uważaj, by nie jadł byle czego. Wybieraj produkty nieprzetworzone lub przetworzone w niewielkim stopniu (lepiej np. zrobić zupę na wywarze z warzyw i mięsa, niż dodawać taką z proszku).
Dbaj o atmosferę przy stole. Staraj się, by wszystkie posiłki kojarzyły się dziecku z przyjemnością. Jedzcie jak najczęściej razem, w spokoju, bez pośpiechu.
Piramida zdrowia dla każdego malucha
Jeśli postępujesz zgodnie z nią, masz gwarancję, że dziecko będzie rosło zdrowo.
Słodycze - okazjonalnie
Mięso - 1-2 porcje mięsa dziennie. Najlepiej drób i chude mięso.
Ryby - 1-2 kawałki ryby w tygodniu. Najlepsze są ryby morskie.
Mleko i jego przetwory - 2-3 porcje dziennie (dzieci do trzeciego roku powinny pić mieszanki typu „junior”).
Owoce - 2-4 porcje dziennie. Najlepiej świeże albo mrożone. Część można zastąpić sokami.
Warzywa - 3-5 porcji dziennie. Najlepiej dodawać je do wszystkich dań.
Chleb, kasze i inne produkty zbożowe - 5 porcji dziennie. A więc polecane do każdego posiłku.
Spożywanie posiłków nie jest jedynie zaopatrywaniem organizmu w potrzebne do życia składniki energetyczne, budulcowe i regulacyjne. Towarzyszy mu wiele różnych doznań związanych zarówno z walorami smakowymi potraw, jak i wpływających na ogólne samopoczucie dziecka. Z przyrządzaniem posiłków i ich spożywaniem wiąże się wiele zwyczajów charakterystycznych dla danej kultury. Dotyczy to również dzieci. W czasie karmienia matka nie tylko dostarcza dziecku niezbędnych do życia składników odżywczych, ale zapewnia mu także doznanie jedynych w swoim rodzaju emocji i nowych wrażeń. Ucząc maleństwo podstawowych zasad przyjmowania posiłków, krok po kroku wprowadza się je w dorosły świat. Posiłki uzupełniające Po pierwszych kilku miesiącach karmienia piersią przychodzi pora na rozszerzanie diety rosnącego szybko maleństwa i wprowadzanie do jego menu posiłków uzupełniających. Dzięki temu niemowlę poznaje nowe smaki i różne rodzaje potraw. Ze względu na inną od mleka matki konsystencję nowych pokarmów, zmienia się także sposób, w jaki dziecko je przyjmuje. Rozwijają się u niego nowe zdolności motoryczne i upodobania smakowe, coraz bardziej zbliżając go do wspólnego stołu, przy którym zasiada cała rodzina. Dlatego też wprowadzanie pierwszych, nowych posiłków do jadłospisu najmłodszego domownika ma bardzo istotne znaczenie dla jego dalszego, prawidłowego rozwoju. Do diety niemowlęcia, karmionego dotychczas wyłącznie piersią lub mieszanką początkową, pomiędzy 4. a 6. miesiącem życia (w zależności od tempa rozwoju dziecka i jego indywidualnego zapotrzebowania) wprowadzamy posiłki uzupełniające. Stopniowo zastępujemy nimi posiłki mleczne, aż do osiągnięcia w wieku około 3 lat w pełni zróżnicowanej diety małego dziecka. Dostarczanie podstawowych składników odżywczych w zależności od wieku dziecka Z upływem czasu zmiany w zapotrzebowaniu organizmu dziecka na...
Czy najnowsze zalecenia naukowców i dietetyków powinno się stosować także i dla dzieci? O nowej piramidzie żywienia opowiada dr Halina Weker, specjalista w zakresie żywienia dzieci w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie. Jeśli uda Ci się wyrobić w dziecku zdrowe nawyki żywieniowe, możesz uznać, że odniosłaś rodzicielski sukces. Ale uwaga! Nie wolno tworzyć napiętej atmosfery wokół jedzenia, pouczać i zakazywać, ciągle podkreślać, co jest zdrowe, a co nie. Po prostu sama odżywiaj się prawidłowo, a dziecko – to naturalne – będzie Cię naśladować. W komponowaniu zdrowego rodzinnego menu pomoże Ci piramida żywienia. Jak zinterpretować te zalecenia naukowców? Jedz zdrowo, żyj zdrowo – poznaj nową piramidę żywienia Naukowcy i specjaliści do spraw żywienia doszli do wniosku, że czas zmodyfikować dotychczasową piramidę żywienia. Nowa jest popierana przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne i Polskie Naukowe Towarzystwo Otyłości i Przemiany Materii. Im niżej produkt w piramidzie, tym częściej należy po niego sięgać. Tak było (od góry): I Mięso, tłuszcze zwierzęce i roślinne. II 2 porcje mleka i produktów mlecznych. III 3 porcje owoców. IV 4 porcje warzyw. V 5 porcji produktów zbożowych. Tak jest (od góry): I Czerwone mięso. II Produkty mleczne lub suplementy wapnia. III 2 razy dziennie ryby, jaja lub drób. IV Orzechy, rośliny strączkowe; 1-3 dziennie. V Produkty zbożowe z pełnego ziarna w większości posiłków. VI Tłuszcze roślinne – oliwa, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy. VII Codzienna aktywność fizyczna, przeciwdziałanie otyłości Czy piramida żywienia to żywieniowa Biblia? Nie można popadać w przesadę. To wynik pracy naukowców z Harvardu, którzy przeanalizowali wyniki wielu tysięcy badań dotyczących zdrowia i żywienia. Na tej podstawie zmienili dotychczasowe wskazówki dietetyczne. Amerykanie...

Zrezygnowałaś z frytek i chipsów, chrupiesz marchewkę i surowe brokuły? Pomożemy Ci sprawdzić, czy na pewno dobrze się odżywiasz! Rozwiąż nasz test i dowiedz się jaki masz styl żywienia! 1. Ile posiłków spożywasz w ciągu dnia: A/ trzy obfite B/ 5-6 mniejszych C/ jem prawie bez przerwy 2. Najczęściej z mięsa jesz: A/ wędlinę B/ mięso pieczone lub gotowane C/ smażone 3. Ile razy w tygodniu jesz ryby morskie, jak np. makrela, sardynka, śledź: A/ sporadycznie B/ co najmniej 1–2 razy w tygodniu C/ nie lubię ryb i ich nie jem 4. Jak często pijesz napoje gazowane oraz energetyzujące: A/ raz w tygodniu B/ nigdy C/ nie mogę się bez nich obejść 5. Ile razy w tygodniu sięgasz po słodycze (czekolada, ciasta, batony): A/ codziennie B/ 1–2 razy w tygodniu C/ kilka razy dziennie 6. Jak często jesz pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, kasze: A/ wolę od nich białe pieczywo, bułki, makarony B/ codziennie 1–2 porcje C/ staram się w ogóle nie spożywać posiłków zawierających węglowodany, by za dużo nie przytyć 7. Jakiego tłuszczu używasz do smażenia: A/ oleju sojowego, słonecznikowego lub lnianego B/ oliwy z oliwek, oleju rzepakowego C/ masła, margaryny, smalcu 8. Jak często spożywasz produkty nabiałowe (słodkie lub fermentowane mleko, biały ser) lub przetworzone produkty sojowe (jeśli jesteś uczulona na mleko): A/ kilka razy w tygodniu B/ codziennie, co najmniej 1–2 porcje C/ nie lubię nabiału ani produktów sojowych i w ogóle ich nie jem 9. Ile razy w tygodniu jesz orzechy (jeśli nie jesteś uczulona) i suszone owoce: A/ 1-2 razy w tygodniu B/ więcej niż 3 razy w tygodniu C/ bardzo rzadko 10. Jak często sięgasz po warzywa: A/ codziennie, ale są to wyłącznie warzywa gotowane B/ 2-3 porcje dziennie, staram się, by warzywa były różnorodne C/ bardzo rzadko i są to wyłącznie pomidory i...