Zdrowe jedzenie jest ważne dla rozwoju i zdrowia dziecka - co do tego my, rodzice, raczej nie mamy wątpliwości. Schody się zaczynają, gdy zaczynamy zastanawiać się nad konkretami. Co kupić? Ten czy tamten jogurt? Co to właściwie znaczy „ zdrowa żywność ”? Na ile można ufać producentom? Skąd mamy wiedzieć, czy robimy wszystko jak trzeba? Polecamy także: 8 powodów, by karmić dziecko zdrowo Beata Turska: Skąd mam wiedzieć, że to, co daję dziecku jest zdrowe? Edyta Gulińska, specjalistka w dziedzinie żywienia: Kupując produkty w opakowaniach trzeba zwracać uwagę nie tylko na datę przydatności do spożycia, ale przede wszystkim na skład. Im więcej różnych E i tajemniczo brzmiących nazw (takich jak np. E621 glutaminian sodu – wzmacniacz smaku, tym więcej chemii. Trzeba uważać: wiele produktów kusi "zdrowo" kojarzącymi się nazwami, ale po bliższych oględzinach okazuje się, że to tylko chwyt reklamowy, a zawartość opakowania ze zdrowym jedzeniem nie ma nic wspólnego. Lepiej także nie liczyć na to, że najtańsza mielonka jest super wędliną, bo nie jest. Warto kupować produkty z certyfikatami IMiD i CZD – są przebadane. Polecamy także: Czytaj etykiety! Z niektórych reklam produktów dla dzieci wynika, że czekoladka może zastąpić mleko, sok – owoce. Można im wierzyć? Nie zawsze. Żadna czekoladka nie zastąpi mleka, a jaskraworóżowy czy jadowicie zielony soczek musi mieć sztuczne dodatki, bo takich owoców po prostu nie ma. Zresztą owoc to owoc, zawsze jest w nim więcej witamin i błonnika niż w soczku. Przeczytaj także: Zdrowa dieta - to wcale nie jest trudne! Czy "dobre" musi oznaczać "drogie"? W większości przypadków niestety tak, bo za jakość trzeba płacić. I warto, bo jakość jedzenia jest ważniejsza niż jego ilość. Lepiej np. kupić dziecku kawałek piersi indyka, upiec ją i...
Oliwa z oliwek
Powinna wchodzić w skład pierwszych zupek jarzynowych – wystarczy łyżeczka na porcję. Na zmianę można dodawać do zupek także wysokiej jakości masło lub niskoerukowy olej rzepakowy. Oliwa zawiera kwas oleinowy, który zmniejsza częstość zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Jest bogata m.in. w witaminę A, której niedobór zwiększa ryzyko infekcji. A kwasy tłuszczowe, w tym cenne omega-3, dobrze wpływają na stan skóry, wzrok i odporność.
Od kiedy: od 5. miesiąca – dzieci karmione sztucznie, od 7. miesiąca – dzieci karmione piersią
Łosoś
Najbardziej wartościowe jest mięso łososi dziko żyjących. Choć prawie wszystkie gatunki ryb zawierają tłuszcze omega-3 (wspomagają odporność, pracę mózgu i poprawiają nastrój), to najwięcej jest ich w tłustych rybach, głównie morskich, np. łososiu, halibucie. Małym dzieciom zaleca się poza łososiem delikatne mięso np. dorsza, soli, pstrąga.
Od kiedy: od 7–8. miesiąca
Płatki owsiane
Już miseczka owsianki zapewnia dzienną porcję witamin z grupy B, zwłaszcza B6. Zawarte w płatkach owsianych składniki mogą wywierać dobry wpływ na koncentrację, szybkość uczenia się.
Od kiedy: po 1. urodzinach
Pomidory
Jest w nich likopen chroniący m.in. przed nowotworami, a także beta-karoten (w organizmie przekształcany w witaminę A), który dobrze wpływa na wzrok. Pomidory są również bogate w kwas foliowy niezbędny dla rozwijającego się płodu, dlatego powinny je jeść przyszłe mamy. To również dobre źródło składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza.
Od kiedy: po 10. miesiącu
Mleko
Tuż po narodzinach dziecko pije tylko mleko (mamy lub modyfikowane)i jest ono dla niego jedynym pokarmem. Choć już pod koniec pierwszego półrocza życia zaczynasz rozszerzać dietę malucha, to mleko będzie jej ważnym składnikiem przez całe dzieciństwo. Jest świetnym źródłem wapnia, zawiera też cenne białko. W mleku mamy są przeciwciała, a także substancje, które wpływają na dojrzewanie przewodu pokarmowego. Natomiast bazą dla mleka modyfikowanego jest mleko krowie, ale jego skład został tak zmodyfikowany, by jak najbardziej przypominał pokarm naturalny. Mieszanki mleczne są wzbogacane m.in. w kwasy tłuszczowe LC PUFA, probiotyki, prebiotyki, żelazo, witaminę D.
Od kiedy: od urodzenia
Jajka
Jako jedyne zawierają wszystkie aminokwasy, których organizm człowieka nie umie wytworzyć, a które są mu niezbędne. Żółtko oprócz witamin jest bogate w żelazo, które wywiera korzystny wpływ m.in. na koncentrację i zapamiętywanie. W jajkach jest też cenny jod, poprawiający pracę mózgu.
Uwaga! Na liście alergenów pokarmowych białka jaja kurzego są na drugim miejscu po białkach mleka krowiego.
Od kiedy: żółtko – od 7. miesiąca, całe jajko – od 11. miesiąca
Jabłka
To nasze najpopularniejsze owoce, dostępne przez cały rok. Ich głównym bogactwem jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Jabłka są też dobrym źródłem żelaza, które zapobiega anemii. Gotowane tarte jabłka mogą być pomocne w leczeniu biegunki oraz niestrawności.
Od kiedy: od 5–6. miesiąca
Dynia
Zawiera sporo witamin: A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych – zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Im bardziej intensywny kolor miąższu, tym lepiej. Jest doskonałym składnikiem pierwszych zupek i soków dla dziecka.
Od kiedy: od 6–7. miesiąca
Brokuły
Podobnie jak inne warzywa kapustne (brukselka, kapusta, kalafior) zawierają dużo witaminy C, kwasu foliowego oraz błonnika i są bogatym źródłem żelaza, potasu i wapnia. Brokuły powinno podawać się szczególnie dzieciom, które mają skłonność do anemii.
Od kiedy: od 6–7. miesiąca
Banany
Są bogate w potas, zapewniający prawidłową pracę serca, a także m.in. magnez, żelazo, miedź, cynk. Zawierają inulinę, prebiotyk, który tworzy dobre warunki do rozwoju bakterii probiotycznych, pomagających w zwalczaniu szkodliwych bakterii, które wtargnęły do przewodu pokarmowego. Dzięki swojemu mączystemu miąższowi są lekkostrawne i sycące – przydają się przy problemach trawiennych.
Od kiedy: od 10. miesiąca