Parapetowa plantacja
Wcale nie jesteś skazana na sklepowe nowalijki, które są teraz sztucznie nawożone, by szybciej rosły i pięknie wyglądały. Szczypiorek, natkę czy rzeżuchę możesz wyhodować na kuchennym oknie.
- "Twoje dziecko"
1 z 3
Rzeżucha
Wysiej jej nasionka na delikatnie mokrą watę lub ligninę. Codziennie podlewaj (np. przy pomocy zraszacza) – podłoża nie wolno przesuszyć. Nożyczkami zetnij je tuż nad watą, gdy będą miały 5–7 cm.
2 z 3
Szczypiorek
Do miski wsyp białe kamyczki kupione w kwiaciarni i wsadź w nie cebule (najlepiej już kiełkujące). Podlej i dbaj, by cały czas miały mokro.
3 z 3
Natka pietruszki
Na talerzyk nalej około pół centymetra wody. Weź kilka pietruszek z maleńką nacią, zetnij korzeń tak, aby zostało go około centymetra, i połóż pietruszki na talerzyk z wodą. Ustaw je w nasłonecznionym miejscu.