Dosalanie niemowlęcych dań zabronione!
To, że tobie nie smakuje nieposolona zupka, wcale nie oznacza, że twojemu maluchowi też nie będzie smakowała. Warto, by uczył się od początku jeść niedosalane dania. Zobacz, dlaczego to takie ważne.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'; min-height: 19.0px}
p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px Geneva}
span.s1 {font: 14.0px Geneva}
span.s2 {font: 14.0px 'Geneva CE'}
Podobnie jak cukru, warto unikać w diecie niemowląt i małych dzieci także soli. Ten smak dziecko powinno poznać jak najpóźniej - jest sporo sposobów, by dania dla dzieci nie miały mdłego smaku. Zresztą nie martw się, że maluch je niesmacznie - on ma inne odczucie smaku niż ty. Gdy po raz pierwszy podajesz mu warzywa, krzywi się nie dlatego, że mu nie smakują, bo są niedoprawione, tylko dlatego, że to dla niego nowy smak.
Dlaczego soli należy unikać?
Nadmiar soli w diecie niepotrzebnie obciąża dziecięce nerki. Warto więc zrezygnować z dosalania potraw. Soli nie dodaje się do produktów przeznaczonych dla niemowląt, ale także dzieci powyżej roku powinny jeść jak najmniej produktów, które ją zawierają. Soli warto unikać, bo razem z nią jest wchłaniana duża ilość wody, której nadmiar zatrzymuje się w organizmie. Poza tym pogarsza przyswajanie wapnia i ma związek z powstawaniem nadciśnienia tętniczego i chorób serca w przyszłości.
Zobacz też: Jakie przyprawy dla dziecka?
Do czego dodaje się dużo soli?
Sporo soli zawierają wysoko przetworzone produkty , m.in. dlatego niemowlęta nie powinny ich jeść. Sporo soli jest także w produktach, które kupujesz w sklepie, np. w wędlinach , chlebie, serach. Pamiętaj więc, że nawet jeśli sama nie dosypiesz soli do jedzenia przygotowanego w domu i tak ją zjecie - bo sól jest w produktach, które jecie na co dzień. Jeśli posolisz jeszcze domowe posiłki, to na pewno zjecie nadmiar soli. Ty przekroczysz zalecane dorosłym 6 g (płaska łyżeczka) dziennie. Małemu dziecku zaś wystarczy ilość mieszcząca się na czubku noża (1...