Kiedy maluch jest chory apetyt mu nie dopisuje. Warto wtedy karmić dziecko potrawami, które nie tylko dostarczają składników odżywczych, ale także pomagają przezwyciężyć chorobę.
Wszyscy wiemy, że czosnek i cebula mają właściwości bakteriobójcze i ochronne, a marchewka czy ryż działają łagodząco na błonę śluzową żołądka i pobudzają perystaltykę jelit. Ale wiele innych pokarmów także posiada wartości lecznicze lub wzmacniające odporność organizmu.
Chore dziecko najczęściej jednak nie ma apetytu. Nie należy wtedy zmuszać go do jedzenia. W każdej chorobie najważniejsze jest nawodnienie organizmu. Dopilnuj, aby malec dużo pił – najlepiej słabej herbaty, mięty lub zwykłej wody. Proponuj mu przede wszystkim dietę lekkostrawną uwzględniającą jego upodobania, ale też rodzaj schorzenia, na które cierpi.
Purée z botwiny, pora, kabaczka, ziemniaków i marchewki
Przy skłonnościach do zaparć należy zapewnić dziecku dietę bogatą w błonnik. Poza wymienionymi warzywami bogate w błonnik są też owoce cytrusowe, suszone śliwki i morele oraz wszelkie ziarna i ciemny chleb. Warto te produkty uwzględniać w codziennej diecie malca nie czekając, aż zaczną się kłopoty z wypróżnieniem.
Krem ze szpinaku, cebuli i pomidora z dodatkiem soczewicy
Jest to pełnowartościowy posiłek, regulujący pracę jelit. Soczewica i szpinak dostarczają białka roślinnego i włókna, zaś cebula i pomidor nadają potrawie charakterystyczny smak.
Pieczone jabłka
Jabłko jest owocem dobrym na wszystko. Pomaga w tak różnych dolegliwościach, jak biegunka i zaparcie. Wszystko zależy od tego, jak je przyrządzamy. Nie ulega jednak wątpliwości, że zarówno gotowane, jak i na surowo jest bardzo smaczne.
Tarte jabłko
Surowe tarte jabłko idealnie zwalcza biegunkę, choć jest trochę trudne do połykania dla małego dziecka (staraj się utrzeć je na drobniutkiej tarce). Jeśli maluch nie chce jeść tartego jabłka, wymieszaj je z innymi owocami o działaniu ściągającym, na przykład z bananem. Jest słodszy i łagodniejszy w smaku niż jabłko – wiele dzieci zje taką potrawę z większym apetytem.
Sok z marchewki i granatu
W sezonie zimowym na naszym rynku nie brakuje już granatów. Są one bardzo bogate w pektyny i witaminę C, ale trudno je podawać małemu dziecku. Najlepiej przyrządzać z nich sok. Granat i marchewka mają działanie łagodzące śluzówkę żołądka.
Przyzwyczaj swoje dziecko do częstego jedzenia marchewki surowej albo tartej, z dodatkiem na przykład purée ziemniaczanego. W zimie możesz robić sok marchewkowo-pomarańczowy.
Zdrowie
03 stycznia 2007
Kiedy maluch jest chory apetyt mu nie dopisuje. Warto wtedy karmić dziecko potrawami, które nie tylko dostarczają składników odżywczych, ale także pomagają przezwyciężyć chorobę.
Polecamy
Porady