Kiedy maluch jest chory apetyt mu nie dopisuje. Warto wtedy karmić dziecko potrawami, które nie tylko dostarczają składników odżywczych, ale także pomagają przezwyciężyć chorobę.
Wszyscy wiemy, że czosnek i cebula mają właściwości bakteriobójcze i ochronne, a marchewka czy ryż działają łagodząco na błonę śluzową żołądka i pobudzają perystaltykę jelit. Ale wiele innych pokarmów także posiada wartości lecznicze lub wzmacniające odporność organizmu.
Chore dziecko najczęściej jednak nie ma apetytu. Nie należy wtedy zmuszać go do jedzenia. W każdej chorobie najważniejsze jest nawodnienie organizmu. Dopilnuj, aby malec dużo pił – najlepiej słabej herbaty, mięty lub zwykłej wody. Proponuj mu przede wszystkim dietę lekkostrawną uwzględniającą jego upodobania, ale też rodzaj schorzenia, na które cierpi.
Purée z botwiny, pora, kabaczka, ziemniaków i marchewki
Przy skłonnościach do zaparć należy zapewnić dziecku dietę bogatą w błonnik. Poza wymienionymi warzywami bogate w błonnik są też owoce cytrusowe, suszone śliwki i morele oraz wszelkie ziarna i ciemny chleb. Warto te produkty uwzględniać w codziennej diecie malca nie czekając, aż zaczną się kłopoty z wypróżnieniem.
Krem ze szpinaku, cebuli i pomidora z dodatkiem soczewicy
Jest to pełnowartościowy posiłek, regulujący pracę jelit. Soczewica i szpinak dostarczają białka roślinnego i włókna, zaś cebula i pomidor nadają potrawie charakterystyczny smak.
Pieczone jabłka
Jabłko jest owocem dobrym na wszystko. Pomaga w tak różnych dolegliwościach, jak biegunka i zaparcie. Wszystko zależy od tego, jak je przyrządzamy. Nie ulega jednak wątpliwości, że zarówno gotowane, jak i na surowo jest bardzo smaczne.
Tarte jabłko
Surowe tarte jabłko idealnie zwalcza biegunkę, choć jest trochę trudne do połykania dla małego dziecka (staraj się utrzeć je na drobniutkiej tarce). Jeśli maluch nie chce jeść tartego jabłka, wymieszaj je z innymi owocami o działaniu ściągającym, na przykład z bananem. Jest słodszy i łagodniejszy w smaku niż jabłko – wiele dzieci zje taką potrawę z większym apetytem.
Sok z marchewki i granatu
W sezonie zimowym na naszym rynku nie brakuje już granatów. Są one bardzo bogate w pektyny i witaminę C, ale trudno je podawać małemu dziecku. Najlepiej przyrządzać z nich sok. Granat i marchewka mają działanie łagodzące śluzówkę żołądka.
Przyzwyczaj swoje dziecko do częstego jedzenia marchewki surowej albo tartej, z dodatkiem na przykład purée ziemniaczanego. W zimie możesz robić sok marchewkowo-pomarańczowy.
Czarne, nakrapiane, białe, czerwone, zielone – kolorów i odmian warzyw strączkowych jest mnóstwo. Szkoda, że tak rzadko się po nie sięga... Nawyk jedzenia warzyw warto wyrabiać od najmłodszych lat. Lekarze alarmują, że i dorośli, i dzieci jedzą ich zbyt mało. A należy spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie! Jedną z nich mogą być warzywa strączkowe. Suche ziarna trzeba moczyć 12 godzin i gotować w tej samej wodzie, nawet do trzech godzin. Należy je solić pod koniec, by szybciej się ugotowały. Warzywa strączkowe o ciemnych ziarnach mają intensywniejszy smak niż jasne. Fasolka szparagowa (żółta, zielona, mamut)(od 9. miesiąca życia) Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, cynku, witamin z grupy B oraz witaminy C i E. Można ją podawać jako dodatek do obiadu z masłem, w sałatkach lub jako purée. Niemowlętom podawaj małą ilość; najdelikatniejsze w smaku są cienkie strączki. Wyższą wartość odżywczą ma zielona fasolka. Groszek (zielony cukrowy) (od 9. miesiąca życia) Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, witaminy B1, fosforu, potasu, witaminy C, E, prowitaminy A. Można ją podawać jako jako jarzynkę, w postaci dodatków do zup, sałatek. Ma delikatny lekko orzechowy smak, szybko się gotuje; zielony groszek ma znacznie więcej witaminy E oraz fosforu i potasu niż suszony. Fasola (biała, perłowa, jaś, kidney, czarna) (od 2. roku) Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, witamin z grupy B i magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, cynku. Można ją podawać w postaci puree, jako dodatek do sałatek, zup i potraw z warzyw. Przed gotowaniem trzeba ją koniecznie moczyć co najmniej 12 godzin. Bób (od 2. roku życia) Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, karotenu, witamin B1, B2, PP i C. Można go podawać bez skórki jako...
Są łatwe do przygotowania, sycące i pyszne! Zamiast tradycyjnej zupy i drugiego dania zaproponuj domownikom obiad z... jednego garnka. Na pewno będzie wszystkim smakował! Posiłki jednodaniowe to doskonały pomysł na obiad, kiedy masz mało czasu na gotowanie, a zależy Ci, by Twoi najbliżsi dostali smaczne i zdrowe potrawy przygotowane w domu. Najprościej zrobić je z warzyw, kasz czy makaronów połączonych z mięsem lub innymi produktami białkowymi – serami, jajami, rybami (dostarczą wtedy Twoim bliskim wszystkich potrzebnych składników odżywczych). Często podstawą takich potraw są nasiona roślin strączkowych – groch, fasolka, soczewica. Kiedy dodasz do nich posiekaną natkę pietruszki, zielony koperek lub szczypiorek, wzbogacisz je w biopierwiastki i witaminę C. Przygotowując obiad jednodaniowy dla Twojego malucha, pamiętaj, by potraw nie gotować zbyt długo, żeby nie obniżyć wartości odżywczej białka i zawartości witamin – zwłaszcza z grupy B i witaminy C (są one wrażliwe na działanie temperatury). I jeszcze jedno – potrawy tego typu dostarczają więcej energii niż tradycyjne obiady. Dlatego nakładając porcje dla dzieci, staraj się, by nie były one zbyt duże. 1. Kaszka waniliowa - od dziesiątego miesiąca życia – 7 miarek mleka modyfikowanego następnego, – 210 ml wody, – 3 łyżeczki kaszki manny, – wanilia w lasce lub esencja naturalnej wanilii. Zagotuj wodę w rondelku. Odlej połowę do czystej, wygotowanej butelki lub wyparzonego porcelanowego kubeczka. Lekko ostudź, wsyp mleko i wymieszaj je. Do pozostałej wody wsyp kaszkę i gotuj ją na wolnym ogniu, ciągle mieszając ok. 7-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę startej na drobnej tarce wanilii lub 1-2 krople esencji wanilii. Ugotowaną kaszkę dodaj do mleka, wymieszaj. Podawaj dziecku po sprawdzeniu temperatury. 1 porcja = 200-220 ml 2. Zupa z mięsem z kurczaka - od...
Okres pomiędzy pierwszym a trzecim rokiem życia jest dla dziecka bardzo ważny. Aby rozwijało się prawidłowo, rosło i miało siłę zdobywać świat, w jego diecie nie może zabraknąć odpowiedniej ilości kalorii, witamin i mikroelementów. Śniadanko Puchatka – 2 łyżki płatków owsianych, – 1 jabłko, – 3 łyżki jogurtu, – 1 łyżeczka zmielonych ziaren słonecznika, – rodzynki, – łyżeczka miodu, łyżeczka serka homogenizowanego, – płatki kukurydziane. Płatki owsiane namocz wieczorem w 0,5 szklanki wody. Rano podgrzej, dodaj rodzynki, jogurt, słonecznik, utarte jabłko. Można osłodzić miodem. Włóż masę do salaterki, posyp płatkami kukurydzianymi, ozdób łyżeczką serka homogenizowanego i owocami. Twarożek Gąski Balbinki – 10 dag twarogu, – pomidor, – 1 zielony ogórek, – kilka rzodkiewek, – szczypiorek, sałata, – 2 łyżki śmietany, – szczypta soli. Pokrój warzywa w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj. Twarożek rozetrzyj na gładką masę, dodaj śmietanę i warzywa. Podawaj do chleba. Kaszka Łasuszka – 4 łyżki kaszy kukurydzianej, – jabłko, rodzynki, – 1 łyżeczka masła, jagody. Kaszę kukurydzianą ugotuj na wodzie. Starte jabłuszko upraż w małym rondelku, dodaj masło i rodzynki, połącz z kaszą. Przełóż do salaterki. Osłódź do smaku. Wierzch udekoruj jagodami, truskawkami, malinami, kawałkami banana i pomarańczy. Podawaj z mlekiem lub jogurtem. [CMS_PAGE_BREAK] Czas na obiadek... Kurczaczek z jabłuszkiem – pierś z kurczaka, – 50 g szpinaku, – kwaśne jabłka, – oliwa z oliwek, – szczypta soli i pieprzu. Szpinak umyj, włóż na minutę do wrzącej wody, odsącz. Natnij w połowie pierś kurczaka, posyp solą i pieprzem. W każde nacięcie włóż małą wiązkę szpinaku, zawiń pierś w rulonik, przebij drewnianym...