
Według statystyk aż 99 procent chorych na hipercholesterolemię rodzinną nie ma o tym świadomości. To bardzo poważny problem, ponieważ ta choroba dziedziczna jest w stanie skrócić życie nawet o 20-30 lat. Jak ją rozpoznać i leczyć, by uniknąć powikłań? Podpowiadamy!
Czym jest hipercholesterolemia rodzinna?
Hipercholesterolemia rodzinna to zbyt wysoki poziom cholesterolu, który jest uwarunkowany genetycznie. Obecnie w Polsce ma to schorzenie ok. 200 tysięcy osób, ale zdiagnozowanych jest jedynie ok. 1 procenta. Skutki hipercholesterolemii mogą być bardzo poważne, powoduje ona nie tylko miażdżycę, lecz także takie następstwa, jak:
- udary mózgu,
- zawały serca,
- przedwczesne zgony.
Przyczyny zbyt wysokiego cholesterolu
W przypadku hipercholesterolemii rodzinnej za zbyt wysoki poziom cholesterolu odpowiadają geny. Można pozornie wyglądać bardzo zdrowo, być szczupłym, zdrowo się odżywiać, prowadzić aktywny tryb życia i mieć przy tym bardzo wysoki poziom cholesterolu. Dlatego tak ważne jest wykonywanie badań sprawdzających poziom cholesterolu, nawet u dzieci, gdyż one także mogą być obciążone genetycznie, a jedynie szybka diagnoza i wszczęcie leczenia farmakologicznego (najlepiej jeszcze przed pojawieniem się miażdżycy u chorego) jest w stanie zabezpieczyć pacjenta przed zawałem czy udarem.
Leczenie hipercholesterolemii rodzinnej
Chorzy na hipercholesterolemię rodzinną mogą liczyć w ramach refundacji na:
- terapię statynową,
- terapię skojarzoną statyn z ezetimibem,
- zabiegi LDL-aferezy.
– Istnieją natomiast jeszcze inne ważne leki, jak inhibitory PCSK9, ale one nie są jak na razie refundowane w Polsce. Terapia nimi jest bardzo droga, a przy tym trwa do końca życia, dlatego niewiele osób może sobie na nią pozwolić – twierdzi dr hab. n. med. Marlena Broncel z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
Dieta przy hipercholesterolemii rodzinnej
Hipercholesterolemia rodzinna z racji tego, że jest chorobą dziedziczoną, nie jest zależna od stylu życia, w tym żywienia. Zawsze warto jednak stosować dietę, która nie powoduje podwyższania się poziomu cholesterolu, dlatego zamiast tłustych mięs i wędlin, masła, tłustej śmietany, pieczywa pszennego, białego ryżu, słodyczy czy fast foodów lepiej jest wybierać chude mięso i ryby, rośliny strączkowe, pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, warzywa i owoce.
Na podstawie materiałów prasowych Newsrm.tv
Zobacz też: