Kiedy Twoje dziecko jest przeziębione, kaszle i ma gorączkę, niektóre potrawy są dla niego prawdziwym lekiem. Niektóre posiadają cudowne właściwości i przynoszą szybką ulgę. Czy wiesz, jak przyrządzić swojemu choremu maleństwu najlepszą zupkę-lekarstwo?
W pierwszych latach życia dziecko często się przeziębia. Nie omijają go także choroby typowe dla wieku dziecięcego, takie jak różyczka, ospa. W czasie choroby zwróćcie szczególną uwagę na dietę malca, wykorzystując w tym celu terapeutyczne właściwości niektórych potraw.
Niestrawność
Jeśli dziecko nie ma apetytu, przez kilka dni nie zmuszaj go do jedzenia. Zaproponuj mu potrawy lekko strawne, jak na przykład rosołek z warzyw z kluskami, purée z ziemniaków, marchwi i selera, zupkę cebulową, gotowane owoce (jabłko lub gruszka) lub pieczone ziemniaki z odrobiną masła. Bez względu na apetyt malca, pamiętaj o podawaniu mu dużej ilości płynów. Najlepszy jest sok jabłkowy oraz rosołek z warzyw (przepis umieszczamy poniżej).
Gazy i wzdęcia
Można tego uniknąć dodając do gotowania majeranek, nasiona kminku lub koperku włoskiego.
Zatwardzenie
Pediatrzy polecają następujące potrawy: kabaczek, boćwina, zielona fasolka, szpinak, brokuły oraz inne warzywa zielone przyprawiane oliwą. Wskazane są również świeże owoce, suszone figi i śliwki oraz jogurt.
Biegunka
Podajemy dużo płynów, rosołek z warzyw, ryż, pieczone jabłko, banan oraz duszoną marchew, ziemniaki, kisiel jagodowy.
Gorączka
Przy braku apetytu lepiej nie nalegać. Podajemy rosołek z warzyw z sokiem cytrynowym, sok z mandarynek lub pomarańczy, herbatkę eukaliptusową lub z kwiatu pomarańczy z miodem, z czarnego bzu, lipy. Kiedy wróci apetyt, wskazane są ulubione potrawy dziecka, rosołek z warzyw z makaronem, purée z warzyw oraz warzywa gotowane z ziemniakami i ryżem. Jeśli chodzi o białko (mięso, ryby, mleko, jajka) lepiej będzie poczekać, aż minie gorączka.
Dobrze skomponowana działa uspokajająco – jak szklanka ciepłego mleka wypita przed snem. Kolacja powinna być łatwo strawna i zawierać wysokowartościowe produkty spożywcze dostarczające białka, witamin oraz składników mineralnych – chude mięso, mleko i jego przetwory (kwaszone mleko, kefir, jogurt naturalny z dodatkiem miodu lub świeżych owoców). Młodszym dzieciom lepiej podawać białe pieczywo. Ciemne niekiedy może wywoływać dolegliwości trawienne, więc podajemy je od czasu do czasu w niewielkich ilościach. W drugim roku życia stopniowo przyzwyczajamy dziecko do jedzenia pieczywa pełnoziarnistego. Spraw, aby kolacja była nie tylko lekka, ale i smaczna! 1. Omlet z groszkiem – 1 cienki plasterek szynki, – 1 łyżka zielonego groszku, – 1 jajko, – 2 łyżeczki mleka, – 1 łyżeczka masła lub oleju, – szczypta soli. Posiekaj szynkę, młody groszek opłucz, wrzuć na 2-3 minuty do wrzącej wody i odcedź. Roztrzep na puszystą masę jajko z 2 łyżeczkami mleka i odrobiną soli. Rozgrzej masło (olej) na małej patelni teflonowej. Zmieszaj masę jajeczną z dodatkami (szynką i groszkiem) i wlej ją na patelnię. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż jajko się zetnie i lekko przyrumieni. Delikatnie podważ omlet, wyłóż na talerz i podziel na porcje jak pizzę. Dodaj pomidor pokrojony w cząstki i od razu podawaj do jedzenia. 2. Bukiet warzywny z jajem – 2-3 różyczki kalafiora, – 1 mały ziemniak, – 1/2 małej marchwi, – 1 jajko, – 2 łyżeczki masła, – 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku. Umyj ziemniaka i marchewkę, obierz, opłucz i włóż do lekko osolonej wody (około 1 szklanki), dodaj różyczki kalafiora i ugotuj do miękkości (15-20 minut). Jajo umyj, sparz wrzątkiem, wbij do szklanki z 1 łyżeczką masła i wstaw szklankę do rondelka z wrzącą wodą. Wodę gotuj tak długo, aż...
Zapomnij o tym, że ziemniaki, kapusta i pomidory są... nudne. Choć często goszczą na polskich stołach, nadal są ulubieńcami dietetyków. Tanie i zdrowe – czego można chcieć więcej? Jecie je niemal codziennie. Bardzo dobrze! Ziemniaki, kapusta i pomidory, nie niosą ze sobą powiewu egzotyki, ale za to dostarczają organizmowi Twojego dziecka niezbędnych mikroelementów. Dowiedz się, jak je przyrządzać, aby nie utraciły cennych składników. Ziemniaczany festiwal Dobrze przyrządzone dania z ziemniaków mogą być ozdobą najbardziej wykwintnego przyjęcia. Do sałatek najlepsze są te odmiany, które po ugotowaniu nie rozpadają się, czyli tzw. ziemniaki sałatkowe, a do potraw na ciepło – te, które można kupić na każdym targu, np. Kalina, Irys, Sokół. Czy wiesz, że wartość energetyczna ziemniaków jest 2-3 razy wyższa niż innych warzyw (100 g to 66 kcal)? Są one też doskonałym źródłem składników mineralnych – głównie potasu, ale i wapnia, fosforu, siarki, chloru, magnezu. Zawierają witaminę C i witaminy z grupy B. Jest w nich znacznie więcej potasu niż w chlebie, mięsie czy rybach! Poza tym mają bardzo słabe właściwości alergizujące, są więc jednymi z pierwszych warzyw wprowadzanych do diety niemowlęcia. Aby zachować ich wartość odżywczą, obieraj je tuż przed gotowaniem (przechowywane w wodzie tracą witaminę C). Młode gotuj w skórce. Podawaj je ze świeżymi warzywami, aby lepiej wykorzystać zawarte w nich składniki odżywcze (skrobię, błonnik, minerały). Warto wiedzieć – Ziemniaki dostarczają lekkostrawnych i łatwo przyswajalnych węglowodanów. Zawierają trochę witamin: C, B1, B2, PP i soli mineralnych. – Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym, dobrze przewietrzonym, ciemnym i suchym miejscu, aby nie zaczęły kiełkować i nie zwiędły. – Ziemniaki najlepiej gotować w skórce. Wcześniej należy je porządnie wyszorować i...

Niektóre potrawy posiadają cudowne właściwości i przynoszą szybką ulgę w czasie choroby. Czy wiesz, jak przyrządzić swojemu choremu maleństwu najlepszą zupkę-lekarstwo? W pierwszych latach życia dziecko często się przeziębia. Nie omijają go także choroby typowe dla wieku dziecięcego, takie jak różyczka, ospa. W czasie choroby zwróćcie szczególną uwagę na dietę malca, wykorzystując w tym celu terapeutyczne właściwości niektórych potraw. Jak wzmocnić odporność organizmu W okresie zimowym podajemy dziecku potrawy mające wyjątkowe znaczenie dla wzmocnienia odporności organizmu . Bardzo ważne jest białko (mięso, ryby, warzywa) oraz witaminy, szczególnie witamina C (zawarta w pomarańczach, cytrynach, kiwi, truskawkach, papryce, pomidorach, ziemniakach), chroniąca przed przeziębieniami. Warto wiedzieć, że witamina ta jest bardzo wrażliwa na działanie czynników zewnętrznych, zmniejszających jej aktywność, dlatego też wskazane jest, aby czas gotowania skrócić do minimum i przygotowywać owoce bezpośrednio przed spożyciem, polewając je dodatkowo sokiem z cytryny, który opóźnia proces utleniania się. Warto wiedzieć, że niektóre minerały, takie jak żelazo (szczególnie bogate w nie są: wątroba, żółtko jajka, nieco mniej zawierają surowe owoce i warzywa), również wzmacniają system obronny naszego organizmu, chroniąc go w ten sposób przed infekcjami dróg oddechowych. Nie wszyscy wiedzą, że środki zapobiegające przeziębieniom czy też łagodzące ich objawy znajdują się w lodówce lub w spiżarce. Niektóre produkty spożywcze, odpowiednio użyte, mogą stać się skutecznym lekarstwem. Poznaj ich właściwości, a szybko znajdziesz w nich sprzymierzeńca w walce z chorobami. Czosnek – zwalcza infekcje Czosnek działa niczym antybiotyk, zapobiegając infekcjom, jak również zwalczając je. Jednakże ze względu na jego intensywny zapach wiele mam waha się przed...