Zdrowie

Witaminowa ochrona

Przez kilka miesięcy w roku musimy się obyć bez sezonowych warzyw i owoców. Ale to nie powód, by zimą nie jeść ich wcale. Przeciwnie – to właśnie one są teraz niezastąpionym źródłem zdrowia.

 

Zimą wszyscy mamy ochotę na bardziej energetyczne pożywienie. Organizm chce w ten sposób wyrównać bilans cieplny. Ale potrzebuje też białek roślinnych i zwierzęcych, które wzmacniają naturalną odporność. Podobnie jak witaminy: A, D, E, C, B6, kwas foliowy i bakterie kwasu mlekowego. O tej porze roku zapewnij dziecku możliwie najbardziej zróżnicowaną dietę z dużą ilością warzyw. To skuteczna broń przed infekcjami.
A jak antywirusy
Witamina A i beta-karoten chronią komórki organizmu przed wniknięciem wirusów. Neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, których zadaniem jest niszczenie komórek układu odpornościowego.
Co dawać. Żółtka, mleko i jego przetwory, tran (od trzeciego roku), marchew, dynię, paprykę, brokuły, fasolkę szparagową, szpinak, morele, brzoskwinie. Pamiętaj o fasoli, soczewicy, soi, cieciorce – zawierają saponiny, które pobudzają wytwarzanie przeciwciał.
Nasza rada. Od szóstego miesiąca podawaj brokuły, marchew, dynię, fasolkę szparagową, a w 11–12. – pomidory. Kupuj gotowe obiadki i soki z tymi warzywami. Wybieraj soki z marchwią i morelami. Pół żółtka dodawaj do zupy lub kisielu mlecznego, co drugi dzień, od siódmego miesiąca (gdy malec nie ma skłonności do alergii).

B jak bariera
Probiotyki to bakterie (z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium), które wspomagają działanie układu pokarmowego i stymulują komórki układu odpornościowego. Powodują też wzrost produkcji gamma-interferonu, który jest czynnikiem antywirusowym. Bakterie kwasu mlekowego niszczą bakterie gnilne. Są niezbędne, zwłaszcza gdy w diecie przeważają produkty pochodzenia zwierzęcego (np. mięsa), a także cukier.
Co dawać. Warzywa kwaszone: kapus-tę, ogórki, buraki (np. kiszony w domu barszcz). Poza kwasem mlekowym dostarczają witaminy C i z grupy B. Pamiętaj też o jogurcie naturalnym i kefirze. Ich korzystny wpływ na mechanizmy obronne organizmu jest już udokumentowany.
Nasza rada. Kefir lub jogurt podawaj od 11. miesiąca życia dwa razy w tygodniu. Kiszonki – po 12. miesiącu.

C jak cytrusy
Owoce i warzywa to najlepsze źródło witaminy C. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, unieszkodliwia toksyny. Pobudza tworzenie przeciwciał, uszczelnia błonę śluzową (zapobiega to wnikaniu wirusów), łagodzi jej stan zapalny, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Co dawać. Dziką różę, czarną porzeczkę, kiwi, paprykę, natkę pietruszki (zawiera też kwas foliowy wzmacniający funkcje układu odpornościowego). Cytrusy – obecne w nich flawonoidy działają przeciwbakteryjnie.
Nasza rada. Podawaj soczki owocowe. Jeśli malec nie jest alergikiem, w 11–12. miesiącu ostrożnie wprowadzaj cytrusy. Wykorzystuj owoce świeże lub mrożone.

E jak eliminacja
Witamina E działa przeciwzapalnie, zapobiega zakażeniom, pobudza wytwarzanie przeciwciał, chroni przed wolnymi rodnikami. Najskuteczniej działa razem z witaminą C, beta-karotenem, cynkiem (jest np. w kaszach).
Co dawać. Oleje, kiełki pszenicy, pieczywo gruboziarniste, zielony groszek, kukurydzę, brukselkę, szpinak, natkę pietruszki (wyhoduj własną), jajka oraz mleko.
Nasza rada. W 11–12. miesiącu do zupki możesz dodać zmiksowany zielony groszek, brukselkę. Gotuj kaszkę kukurydzianą, do zupek dodawaj olej rzepakowy bezerukowy lub słonecznikowy.

M jak minerały
Cynk, fosfor, jod, magnez, miedź, potas, wapń, żelazo, selen to składniki mineralne, bez których organizm malca nie może się obyć. Regulują przemianę materii, trawienie, tworzą tkanki, wpływają na ciśnienie krwi.
Co dawać. Nieoczyszczone zboża, kasze np. gryczaną, jaglaną, krakowską, różnokolorowe warzywa, mięso, mleko i nabiał. Kasza jaglana w przeciwieństwie do innych produktów zbożowych, ma odczyn zasadowy, jest lekkostrawna. Kleik z niej łagodzi kaszel i zmniejsza ilość śluzu.
Nasza rada. Naturalne kasze (np. krakowską, kukurydzianą) można podawać dziecku od 9. miesiąca życia.

Konsultacja: dr n. med. Marek Pleskot, pediatra Prowadzi prywatną praktykę medyczną w Podkowie Leśnej.

 

 

 

td_dopisek.gif

 

 

 

Kawa w ciąży: czy można ją pić i czy jest bezpieczna? Skutki przyjmowania kofeiny w ciąży

Zdrowie
Jedzonko na zdrowie
Zamiast do przedszkola malec wędruje do łóżka i się nudzi. Jak się uratować przed taką perspektywą? Spróbuj uodporniania dietą.

Lekarstwa są potrzebne dopiero wtedy, gdy dziecko zachoruje. Szczepionki nie uchronią przed wszystkim, np. przed zwykłymi przeziębieniami, które nieźle dają się we znaki – zamiast do przedszkola malec wędruje do łóżka i się nudzi. No więc jak się ratować? Spróbuj uodporniania dietą. To proste. Pamiętaj tylko, że, jak wszystkie naturalne sposoby, tak i ten zadziała, jeśli będziesz go stosować konsekwentnie. Prosto z natury Odporność wzmacniają witaminy (A, D, E, C, B6, kwas foliowy) i mikroelementy, przede wszystkim cynk i selen. Do cennych składników należą także białka (roślinne i zwierzęce). Ogromną rolę odgrywa żelazo. Chroni przed niedokrwistością, która osłabia organizm. Odporność wspierają też bakterie kwasu mlekowego. Ale natura ma jeszcze coś w zanadrzu. To substancje biologicznie czynne (tzw. fitochemiczne). Walczą z bakteriami, wspomagają wytwarzanie przeciwciał, chronią przed zakażeniami. Są to m.in. beta-karoteny, saponiny, siarczki, flawonoidy. Znajdują się w produktach spożywczych dostępnych w każdym sklepie! Ich działanie jest najskuteczniejsze, jeśli są dostarczane w pełnowartościowej diecie. Takiej, która zapewnia wszystkie potrzebne składniki i, z drugiej strony, nie zawiera w nadmiarze tego, co działa jak podstępny wróg, np. wymiatając z organizmu składniki pożyteczne lub zajmując ich miejsce w brzuszku (słodycze!). Najbogatsze we wzmacniające substancje są produkty świeże i naturalne, jak najmniej przetworzone: nierafinowane kasze (tzn. z pełnego ziarna), brązowy ryż, razowe pieczywo, świeże owoce i warzywa, naturalne jogurty. Często na talerzyku Gdzie szukać tych wszystkich drogocennych składników? Cebula, czosnek, por. Zawierają siarczki, które zaliczane są do grupy tzw. antybiotyków roślinnych. Działają antybakteryjnie. Takie właściwości czosnku znane były już piętnaście wieków przed naszą erą! Nasze...

Dieta
Warzywa
Sprawdź, jakie skarby kryją w sobie jarzyny, które kupisz na straganie.

Są niezbędne w diecie dziecka – żadna pigułka nie zapewni tylu witamin, co świeży pomidor czy marchew. Sprawdź, jakie skarby kryją w sobie jarzyny, które kupisz na straganie. Pomidor (od 2. roku życia) Jest bogaty w witaminy C, A oraz z grupy B. Zawiera magnez, potas i cynk, a także likopen Ą substancję, która zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Polecany dla chorowitków i dzieci z niedoborami witamin. Podawaj smykowi pomidory bez skórki – zanurz warzywo we wrzątku, a obierzesz je bez problemu. Uwaga! Unikaj pomidorów, które są sprowadzane z zagranicy – zbyt dużo w nich chemii. Kapusta (po ukończeniu roku) i kalafior (brokuł i kalafior – od 7. miesiąca) To skarbnica witaminy C. Warzywa kapustne (m.in. także brokuły i brukselka) chronią przed nowotworami, zawierają związki, które potrafią niszczyć grzyby i bakterie. Jeśli malec ma problemy z brzuszkiem, podawaj mu brokuły – są lekkostrawne i chronią przed zaparciami. Gotowana kapusta jest ciężkostrawna – lepiej nie podawaj jej niemowlęciu. Chrupiąca rzodkiewka (od 2. roku życia) Podobnie jak cebula i czosnek zawiera naturalny roślinny antybiotyk zwany allicyną. Pomaga on organizmowi zwalczać chorobotwórcze bakterie i działa przeciwwirusowo. Rzodkiewka ma dużo soli mineralnych i witamin, dlatego jest polecana małym niejadkom. Nasza rada: doskonale smakuje z twarożkiem lub utarta z jajkiem. Uwaga! Kupując rzodkiewkę, zwracaj uwagę na liście: powinny być jędrne, zielone i bez plam. Młoda cebulka (od 11 miesiąca) Zawiera mnóstwo witaminy C oraz substancje działające przeciwwirusowo i bakteriobójczo. Cebula pobudza również pracę przewodu pokarmowego i wzmacnia serce. Nasza rada: dodawaj ją do zupek warzywnych, surówek (np. z pomidora lub kiszonego ogórka), twarożku. Uwaga! Nie podawaj jej dziecku zbyt dużo – cebulka jest...

dziecko, jabłko, owoce
Żywienie
Czego nie wiesz o owocach i warzywach
Czy wiesz, że w owocach i warzywach znajdują się takie składniki, których nie ma w żadnej aptece? Że podnoszą odporność i iloraz inteligencji, poprawiają wzrok. Nie wierzysz? No to przekonaj się sama.

Blisko 15 proc. dzieci nie jada warzyw, a ponad 55 proc. – tylko jedno dziennie! Niewiele lepiej jest z owocami. Przeczytaj, dlaczego będzie lepiej, jeśli malec z obiadu zostawi kawałek mięsa i nie dostanie ciastka, za to zje całą surówkę, a na deser jabłko. To nie witaminy są najcenniejsze Równie ważne są tzw. fitoskładniki, które rośliny wytwarzają po to, by ochronić się przed atakiem bakterii, wirusów, grzybów. Większość z nich to barwniki: są one zgromadzone tuż po skórką i nadają jej intensywny kolor. Fitoskładniki poprawiają pracę układu odpornościowego, zwalczają wirusy i bakterie, oczyszczają organizm z toksycznych składników. Trzeba je jeść kilka razy dziennie W pierwszym roku życia podawaj warzywa w zupie jarzynowej lub jako dodatek do kaszki. Owoce zaś mogą być samodzielnym posiłkiem lub podstawą deseru. W drugim roku niech malec je zjada cztery, pięć razy dziennie. Warzywa i owoce lepiej podawać w niewielkich ilościach, za to często, gdyż zawarta w nich witamina C jest wypłukiwana z organizmu i trzeba ją często dostarczać. To nie jest trudne, bo owoce i warzywa można jeść także jako przekąski. Na początek lepiej podawać je gotowane W ten sposób ewentualne niebezpieczeństwo, że uczulą malca, będzie jeszcze mniejsze. Jeśli nie pojawią się objawy alergii, możesz je dawać smykowi na surowo. Oczywiście początkowo miksuj je lub dokładnie ścieraj na tarce, by dziecko się nie zakrztusiło. Gdy będzie już lepiej gryźć, jabłka czy gruszki dawaj w całości, obrane ze skórki. Z proponowaniem całych małych owoców (porzeczek, agrestu) wstrzymaj się do końca pierwszego roku życia ze względu na ryzyko zakrztuszenia. Bardzo rzadko alergizują Właśnie dlatego możesz je podawać na początek rozszerzania dziecięcego menu. Jeśli malec pije mleko modyfikowane, pierwsze owoce i warzywa może zjeść już w piątym miesiącu...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Dzień Wagarowicza
Czas wolny
Dzień wagarowicza 2023 – kiedy obchodzimy i jak go spędzić?
Dominika Bielas
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
pierwszy dzień wiosny
Czas wolny
Pierwszy dzień wiosny 2023 – kiedy wypada, jak się obchodzi? (tradycje i zwyczaje)
Ewa Janczak-Cwil
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Marzanna: co to jest i jak wygląda? Co symbolizuje obrzęd topienia marzanny?
Aktualności
Marzanna: jak wygląda, co symbolizuje topienie marzanny?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak