Choć wciąż słychać głosy, że wykluczenie niektórych pokarmów z diety mamy karmiącej ochroni dziecko przed kolką lub alergią, nie jest to prawda. Eksperci są zdania, że kobieta w czasie laktacji nie musi stosować żadnej specjalnej diety. Na jej talerzu jednak powinny lądować pokarmy zdrowe i dobrej jakości – tworzyć pełnowartościowe posiłki, zaspokajające zarówno potrzeby organizmu mamy, jak i maluszka. Do diety zaś wprowadza się jedynie te modyfikacje, które zaleci lekarz. Co powinna jeść mama karmiąca piersią? Podstawą diety mamy w okresie laktacji jest piramida zdrowego żywienia. Eksperci zalecają, aby każdego dnia mama zjadała około 500 kcal więcej niż przed ciążą, czyli nawet więcej niż w trzecim trymestrze – to odpowiednik jednego dodatkowego posiłku. W jadłospisie powinny znaleźć się produkty z różnych grup: - Owoce i warzywa – w różnej postaci i konfiguracji. W myśl zasady, że im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej! W miarę możliwości stawiaj na produkty sezonowe, świeże i ze sprawdzonego źródła. - P rodukty zbożowe – to źródło energii, a tej, jak wiadomo, karmiąca mama potrzebuje całkiem sporo. Staraj się sięgać po produkty pełnoziarniste, w tym kasze i płatki zbożowe. W miarę możliwości dbaj o ich różnorodność (między innymi pszenica, owies, jęczmień, proso, ryż). - Nabiał – produkty mleczne to źródło białka i wapnia. Warto sięgać po wyroby półtłuste o naturalnym smaku. Szczególnie cenne są fermentowane przetwory mleka, czyli kefir i jogurt. Zawierają pożyteczne bakterie probiotyczne. - Mięso, ryby i jaja , czyli produkty będące źródłem pełnowartościowego białka, na które zapotrzebowanie wzrasta w czasie laktacji. Wybieraj raczej chude mięsa (cielęcina, indyk, królik), ale od czasu sięgnij po schab czy szynkę, gdyż mięsa czerwone są bogate w żelazo. Jeśli chodzi o ryby, postaw...
Dieta Dukana ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników. Jest zalecana osobom, które nie mają kłopotów ze zdrowiem, a zwłaszcza problemów z nerkami, ponieważ jadłospis oparty na białku może mocno obciążyć organizm — a zwłaszcza nerki oraz wątrobę. Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem diety mieć pewność, że jej stosowanie nie będzie miało szkodliwego wpływu na twoje zdrowie. Podczas trwania diety warto kontrolować poziom białka w moczu i profilaktycznie wykonać badanie krwi. Absolutnie nie stosuj tej diety, jeśli planujesz ciążę, niedawno urodziłaś, spodziewasz się dziecka, karmisz piersią.
Dieta Dukana w czasie pandemii
Dr Dukan w napisanej przez siebie książce zaleca, aby nie łączyć diety z ćwiczeniami fizycznymi, ponieważ jadłospis oparty na białku powiązany ze sportem może mieć odwrotny skutek do zamierzonego. Zamiast stracić wagę, twój organizm zacznie zamieniać spożyte jedzenie w masę mięśniową. Dieta Dukana wydaje się zatem dobrym rozwiązaniem w czasie obecnej pandemii, kiedy nieuzasadnione wyjście z domu jest zabronione, a więc trudno o połączenie aktywności fizycznej z dietą.
Na jakich produktach opiera się dieta Dukana?
Jadłospis tej diety opiera się przede wszystkim na produktach bogatych w białko. Dieta Dukana jest podzielona na fazy. W ciągu pierwszej fazy, która trwa dziesięć dni, dozwolone są produkty tj.:
- mięso (drób, cielęcina, polędwica wołowa, podroby)
- chudy nabiał (sery, jogurty beztłuszczowe, chude mleko)
- ryby
Zobacz też: przepisy z Diety Dukana na każdy dzień
W drugiej fazie diety, która trwa, aż do momentu osiągnięcia wymarzonej wagi, do powyższych produktów możesz dołączyć warzywa tj.:
- pomidory
- rzodkiewka
- sałata
- szparagi
- szpinak
- papryka
- buraki
- kapusta
- cykoria
- cukinia
- marchew
- ogórki
Drugi etap diety Dukana trwa łącznie 10 dni — naprzemiennie przez 5 dni możesz jeść białko+warzywa, a przez kolejne 5 dni tylko białko (jadłospis z pierwszej fazy). Wiosna sprzyja motywacji do odchudzania, pamiętaj jednak, że zanim przystąpisz do diety Dukana, upewnij się, że nie będziesz musiała zmagać się z jej skutkami ubocznymi. Jeśli zaś powyższy jadłospis wydaje Ci się zbyt restrykcyjny, zdecyduj się na inną, mniej kontrowersyjną dietę.
Zobacz także: