GRY
 
 

Amoniaczki - ciasteczka

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Amoniaczki
fot. materiały prasowe

Składniki

Biszkopt:
  • 250 g mąki pszennej + więcej do posypania stolnicy
  • 50 g miękkiego masła
  • 70 g cukru białego
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
Zaczyn:
  • 60 ml mleka letniego
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
Do przełożenia:
  • kajmak o smaku tradycyjnym/masa krówkowa

Przygotowanie

Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, a amoniak wymieszaj z chłodnym mlekiem. Do miski dodaj po kolei: utarte masło, mleko z amoniakiem, jajo i wymieszaj. Dodaj stopniowo przesianą mąkę i szczyptę soli. Uformuj gładkie ciasto i odstaw na godzinę lub na całą noc do lodówki.
Rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i za pomocą metalowej foremki do pierników wykrawaj różne kształty.
Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 7 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu, kiedy brzegi ciasteczek się zarumienią. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Posmaruj ciasteczka kajmakiem i poskładaj ze sobą.

Zobacz więcej przepisów na ciasteczka

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Delecta, producenta cukru wanilinowego
Doładuj
Przeładuj