Babeczki z twarożkiem z malinami

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Babeczki z twarożkiem z malinami
fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Składniki

na ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag odciśniętego twarogu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko do posmarowania
 na wierzch:
  •  świeże maliny

Przygotowanie

Na stolnicy posiekać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło i twaróg, następnie szybko zagnieść.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyciąć z niego kółka o średnicy 9-10 cm. Brzegi ciasta naciąć gęsto (co pół centymetra), na głębokość ok. 2 cm.
Nacięte paski ciasta ułożyć tak, by utworzyły ozdobne ranty babeczek, tzn. co drugi nacięty paseczek podnieść do góry.
Babeczki ułożyć w natłuszczonych foremkach do tartaletek. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 10 minut w temp. 200 st. C.
Serek utrzeć z cukrem pudrem i przełożyć po łyżeczce na podpieczone ciasto. Na serku ułóż opłukane i osuszone maliny.

Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka

źródło: Edipresse
Oceń artykuł

Ocena 4 na 1 głos

Popularne tematy