GRY
 
 

Bałkańskie szaszłyki (potrawa z grilla)

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności średni

Bałkańskie szaszłyki potrawy z grilla - przepisy na Babyonline.pl
fot. Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl

Składniki

Kotlety:
  • mała cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki 
  • 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1-2 łyżeczki czerwonej papryki 
  • olej słonecznikowy 
  • sól, pieprz
sos tzatziki:
  •  400 ml jogurtu naturalnego
  •  mały zielony ogórek
  •  przyprawa tzatziki

Przygotowanie

Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Listki pietruszki oderwij od gałązek i również posiekaj. Wymieszaj z cebulą, czosnkiem, mięsem mielonym, papryką i solą. Masę podziel na 8-10 porcji i uformuj owalne kotleciki. Nadziej je na osączone z wody patyczki. Grilluj na wysmarowanym olejem i rozgrzanym ruszcie przez 15 minut, raz obracając. 
Zrób sos tzatziki. Umyj ogórka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odsącz na sicie. Dodaj do jogurtu i wymieszaj z łyżeczką gotowej przyprawy (lub z czosnkiem i koperkiem).

Zobacz inne przepisy na szaszłyki dla dziecka

Przepis, wykonanie i zdjęcie: Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj