GRY
 
 

Banany smażone w herbatnikach z sosem czekoladowym

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Banany smażone w herbatnikach z sosem czekoladowym
fot. materiały prasowe

Składniki

  • 2 jajka
  • 4 banany
  • 1 łyżka masła
  • 100 g jogurtu bałkańskiego
  • 200 g herbatników (2 opakowania)
  • 1 tabliczka czekolady 90 g
  • 100 ml mleka

Przygotowanie

Herbatniki miksujemy z jogurtem i jajkami. Banany obieramy, kroimy w grube plastry i smażymy na maśle około 5 minut, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i przykrywamy masą herbatnikową. Całość zapiekamy w temperaturze 180°C do zrumienienia. Czekoladę trzemy na tarce i zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, tworzącej sos czekoladowy. Gotowe banany podajemy z sosem czekoladowym.

Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Jutrzenka, producenta herbatników "Petit Beurre".

Ocena (1 ocena)

4.0
Doładuj
Przeładuj