GRY
 
 

Batoniki energetyczne

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

Batoniki energetyczne domowej roboty
fot. Katarzyna Jankowska

Składniki

  • 200 g płatków owsianych drobnych, bezglutenowych
  • 50 g suszonych moreli (niesiarkowanych)
  • 50 g suszonej żurawiny, rodzynek niesiarkowanych lub owoców goji
  • 25 g ziaren słonecznika lub pestek dyni
  • 5 łyżek złocistego siemienia lnianego
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1–2 łyżki soku z cytryny lub soku żurawinowego
  • 100 ml melasy z chleba świętojańskiego
  • 75 ml oleju roślinnego lub stopionego masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 75 ml letniej wody

Przygotowanie

Wszystkie suche składniki umieść w misce, dolej olej, melasę z chleba świętojańskiego i sok z cytryny. Następnie wszystkie składniki zmiksuj. 
Do powstałej masy dolej wodę, wymieszaj całość (masa ma być zwarta, po chwili napęcznieje).
Wysmaruj olejem naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia (o rozmiarach 25 cm x 16 cm), wyłóż je papierem do pieczenia. Na dno naczynia wyłóż gotową masę, rozłóż ją na grubość około 2 cm (dobrze dociśnij do dna, wyrównaj powierzchnię). Formę włóż do nagrzanego do 160°C piekarnika (w opcji góra–dół) i piecz około 20-30 minut, aż się wierzch zarumieni. 
Upieczony baton wyjmij z piekarnika, odstaw do przestygnięcia. Następnie pokrój go na mniejsze kawałki (około 3 cm x 8 cm).
 
Dodatkowe informacje: Każdy batonik możesz owinąć w ozdobny papier. Batoniki możesz przechowywać w szklanym słoju nawet przez dwa tygodnie (na początku są miękkie, ale z każdym dniem robią się coraz bardziej zwarte). 
 
 
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej "Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie". Książkę można zamówić w saloniku Edipresse.
 

źródło: Katarzyna Jankowska

Dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika

- Przepis dla wegetarianina

- liczba porcji: 16

Ocena (1 ocena)

4.0
Doładuj
Przeładuj