GRY
 
 

Mleko owsiane bezglutenowe

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 500 min.

Poziom trudności łatwy

Przepis na mleko owsiane
fot. Katarzyna Jankowska

Składniki

  • 250 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 750 ml przegotowanej, schłodzonej wody 
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenek z 1 laski wanilii
  • 5 suszonych niesiarkowanych daktyli
 

Przygotowanie

Płatki owsiane wraz z daktylami zalej 250 ml przegotowanej, zimnej wody i odstaw na noc. Następnego dnia namoczone składniki przełóż do sitka, opłucz przegotowaną zimną wodą i umieść w blenderze. Wlej do urządzenia 750 ml przegotowanej, chłodnej wody i wszystko zmiksuj. Powstały płyn przecedź przez sitko wyłożone gazą, powtórz to dwu-, trzykrotnie (w zależności od tego, jak gęste chcesz otrzymać mleko). Gotowe mleko dopraw wanilią i wymieszaj. 
Ważne! Mleko owsiane należy przechować w szklanej butelce w lodówce przez 2-4 dni. Przed użyciem należy dokładnie wstrząsnąć butelką. 
 

źródło: Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej „Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie”

Dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj