GRY
 
 

Bezy z musem śmietanowo-rabarbarowym z truskawkami

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 120 min.

Poziom trudności średni

Bezy z musem śmietanowo – rabarbarowym z truskawkami
fot. materiały prasowe

Składniki

Beza:
  • 6 białek
  • 300 g cukru
Nadzienie:
  • 700 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 10 łyżek wody
  • 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 10 truskawek lub innych owoców sezonowych pokrojonych
    w plasterki

Przygotowanie

Białka ubij na sztywno, następnie dodaj cukier i ubijaj jeszcze aż do momentu rozpuszczenia cukru. Na papierze do pieczenia narysuj 10 okręgów o średnicy ok. 7-8 cm i równo rozłóż na nich gotową masę.
Bezy wstaw na 60 minut do nagrzanego do 140-150 stopni piekarnika.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zasyp cukrem i gotuj ok. 25 minut aż się rozpadnie.
Żelatynę rozpuść w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej ją lekko w garnku lub mikrofalówce uważając, aby się nie zagotowała.
Żelatynę lekko ostudź, dodaj 2 łyżki musu rabarbarowego, wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę do pozostałej ilości musu. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do przestudzonego musu rabarbarowego, następnie całość delikatnie wymieszaj.
Upieczone i wystudzone bezy przełóż kremem, a następnie udekoruj plasterkami truskawek.

Zobacz więcej przepisów na desery z bezą dla dziecka

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Delecta
Doładuj
Przeładuj