GRY
 
 

Brownie z mascarpone i truskawkami

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności średni

Brownie z mascarpone i truskawkami
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Składniki

na ciasto:
  • 25 dag masła
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżeczki kakao
  • 40 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 20 dag mąki
  • 2 szczypty soli
na krem:
  •  25 dag serka mascarpone
  • 15 dag cukru pudru
na wierzch:
  • 30 dag truskawek

Przygotowanie

Do rondla włóż masło i rozpuść razem z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej. Do miski wlej przestudzoną masę, dodaj kakao i cukier puder. Wymieszaj mikserem. Do masy dodawaj partiami, mieszając jajka i mąkę.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Piecz mniej więcej 35 minut w temp. 180 st.C. Wystudzone ciasto schłodź w lodówce.
Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i posmaruj nim wierzch ciasta. Truskawki umyj, osusz na papierowym ręczniku i przekrój na połówki. Część połówek ułóż wokół ciasta, resztę pokrój drobniej i ułóż na środku ciasta. Przed podaniem udekoruj listkami melisy lub mięty.

Zobacz inne przepisy na dania z truskawkami

Przepis, wykonanie i zdjęcie: Beata Połatyńska

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj