GRY
 
 

Burgery wege z ciecierzycy i kukurydzy w dipie ziołowym

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Burgery wege z ciecierzycy i kukurydzy w dipie ziołowym
fot. materiały prasowe

Składniki

  • 400 g cieciorki gotowanej
  • 1 puszka kukurydzy 
  • ½ pęczka świeżej bazylii
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy 
  • ½ łyżki mielonej papryki
  • ½ łyżki mielonej kolendry 
  • 1 łyżka kuminu
  • 2 szczypty soli i pieprzu
  • 5 bułek z ciemnego pieczywa 
  • 2 pomidory
  • 1 zielony ogórek 
  • 1 cebula czerwona 
  • 8 liści sałaty 
  • 1 łyżka gęstego, białego twarożku
  • szczypta mielonej bazylii
  • ½ natki pietruszki 
  • 2 posiekane listki mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Do miski wrzucamy odcedzoną ciecierzycę, kukurydzę, rukolę, mąkę, słodką paprykę, kolendrę, kumin i sól. Całość delikatnie blendujemy, aż do otrzymania jednolitej, grudkowatej masy. Lepimy z niej 5 kotlecików, które smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu przez około 8 minut z każdej strony. Następnie przygotowujemy dip do burgerów. Do małego naczynia wkładamy gęsty serek, bazylię, posiekaną pietruszkę i liście mięty, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy. Bułki kroimy na pół, smarujemy je od wewnątrz gotowym dipem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku około 8 minut. Następnie do ich środka kładziemy warstwowo po dwa liście sałaty, kilka plastrów cebuli, gotowe kotleciki z ciecierzycy, ogórka w plastrach i drobno pokrojone pomidory. Burgery zamykamy drugą połową bułki, a w ich środek wbijamy długą wykałaczkę. Burgery możemy podawać z frytkami z batatów. 

Zobacz więcej przepisów na burgery dla dziecka

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych Jasmeen, producenta warzyw konserwowych
Doładuj
Przeładuj