GRY
 
 

Ciasteczka gryczane

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 20 min.

Poziom trudności łatwy

Ciasteczka gryczane
fot. materiały prasowe Jan Niezbędny

Składniki

  • 2/3 szklanki oleju arachidowego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego lub krowiego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki pestek dyni

Przygotowanie

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blachę, na której będą się piekły ciasteczka wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj olej z cukrem, mlekiem kokosowym i ekstraktem z wanilii oraz mąką ziemniaczaną. Następnie dodaj mąkę gryczaną, sodę oraz sól i dalej mieszaj do połączenia się wszystkich składników. Na sam koniec dodaj potłuczone w moździerzu pestki dyni. Nabieraj masę na łyżkę i układaj ciastka na blaszce w odległości 3 cm od siebie. Jeśli ciasto będzie bardzo klejące, posyp dłonie mąką. Piecz w piekarniku około 10 minut.

Zobacz też: Więcej przepisów z pestkami dyni

źródło: Kulinarna inspiracja Darii Ładochy 
z książki „Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn”. Na zdjęciu ciasteczka w żaroodpornym pojemniku marki Jan Niezbędny

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj