GRY
 
 

Ciasto z bezą, śliwkami i kruszonką

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności średni

Przysmak z bezą, śliwkami  i kruszonką
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Składniki

na ciasto:
  • 25 dag mąki
  • szklanka cukru (25 dag)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 17,5 dag masła lub margaryny
  • 20 g budyniu śmietankowego w proszku
na masę śliwkową:
  • 50 dag śliwek
  • 13 dag kaszy manny
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

W metalowej misce za pomocą miksera wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, masło oraz żółtka. Następnie przełóż ciasto na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Wydrylowane śliwki włóż do rondla i upraż z odrobiną wody. Dodaj kaszę i połowę pozostałego cukru, wymieszaj. Ponownie postaw na gazie i gotuj ciągle mieszając, aż kasza zgęstnieje. Odstaw.
1/3 ciasta odłóż, resztą wyklej kwadratową foremkę i wstaw na 10 minut do piekarnika o temp. 200 st. C. Na cieście ułóż wystudzoną masę śliwkową, posyp połową orzechów i przykryj ubitymi białkami z cukrem i budyniem.
Całość posyp startym na tarce o grubych oczkach pozostałym ciastem i resztą pozostałych orzechów. Piecz ok. 50 minut
w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C. Upieczone i wystudzone ciasto odstaw do lodówki, by dobrze stężało.

Zobacz więcej przepisów dla dziecka ze śliwkami

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj