GRY
 
 

Cukinia nadziewana mięsem

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

Cukinia nadziewana mięsem
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Składniki

  • 4 cukinie
  • 50 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • czosnek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty
  • olej

Przygotowanie

Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie wydrąż miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki. 
Pokrojony miąższ cukinii dodaj do mięsa mielonego i usmaż na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli, czosnku i przypraw. Po usmażeniu mięso połącz z kukurydzą.
Cukinie nafaszeruj usmażonym mięsem, posyp startym serem. Łódeczki cukinii ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie. Piecz w temp. 180 st. C przez mniej więcej 30 minut. Podawaj na gorąco z ostrym sosem pomidorowym.

Zobacz więcej przepisów na dania z warzyw dla małego dziecka

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj