GRY
 
 

Domowy majonez

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Domowy majonez - przepis na domowy majonez na Babyonline.pl
fot. materiały prasowe "Pokochaj olej rzepakowy"

Składniki

  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczkę musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryn 
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • szczyptę cukru do smaku
  • (opcjonalnie) cynamon lub świeże zioła

Przygotowanie

W wysokim wąskim naczyniu zacznij ucierać żółtko i jajko z musztardą i sokiem z cytryny. Gdy masa będzie jednolita, ciągle ją ucierając, zacznij dolewać cienkim strumieniem olej rzepakowy. Powinna powstać jasna emulsja. Wtedy dopraw ją solą i pieprzem, a także cukrem. Możesz też dodać (według smaku) odrobinę cynamonu, ulubione zioła lub czosnek. 

Rada eksperta Grzegorza Łapanowskiego, kucharza: Do przygotowania majonezu należy używać świeżych i wysokiej jakości produktów. Idealnie sprawdzą się jajka od kur z wolnego chowu oraz olej rzepakowy, który długo utrzymuje świeżość, dzięki bardzo dobrej stabilności. 

Zobacz inne przepisy na dania z majonezem

Ocena (1 ocena)

4.0
Doładuj
Przeładuj