GRY
 
 

Grillowany szaszłyk z indykiem, warzywami i hummusem

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

grillowany szaszłyk z indykiem, warzywami i hummusem
fot. materiały prasowe

Składniki

  • ½ opakowania hummusu
  • 200 g fileta z piersi indyka 
  • 1 cukinia 
  • 1 czerwona cebula 
  • 8 pomidorków koktajlowych 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry 
  • ½ łyżeczki mielonej papryki w proszku 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1 łyżka miodu 
  • 3 szczypty soli morskiej 
  • 2 szczypty pieprzu

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę na 4 ćwiartki, a obraną cukinię w podłużne i cienkie kawałki. Wszystkie składniki wraz z pomidorkami koktajlowymi wkładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, kolendrą, mieloną papryką oraz suszonym oregano. Kolejno polewamy je oliwą z oliwek i dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie nabijamy doprawione składniki na patyczki i grillujemy na patelni lub grillu przez około 12 minut, z każdej strony po około 6 minut. Pod sam koniec pieczenia skrapiamy szaszłyki sokiem z cytryny i smarujemy miodem. 

Zobacz więcej przepisów na kurczaka dla dzieci

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych Jasmeen, producenta warzyw konserwowych
Doładuj
Przeładuj