Umyte jabłka przekrój na połówki i usuń szypułki, następnie wydrąż z nich miąższ pozostawiając około 4-5 milimetrowe ścianki. Na patelni uduś wydrążony miąższ z masłem i odstaw do wystygnięcia.
Namocz rodzynki, posiekaj drobno orzechy. Wymieszaj je dokładnie z serem półtłustym, 200 ml śmietany, 2 jajkami, dwiema łyżkami cukru, ostudzonym miąższem z jabłkiem.
Przygotowaną masą nafaszeruj wydrążone jabłka i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, którą należy wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 150°C i piecz około 20-25 minut.
W tym czasie do miski wyłóż serki waniliowe, resztę śmietany, dokładnie mieszając, przygotuj sos waniliowy.
Po wyjęciu z piekarnika jabłka faszerowane polej sosem waniliowym i udekoruj według uznania.