GRY

Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem
fot. Fotolia

Składniki

  • 6 kromek chleba bawarskiego
  • 1 litr bulionu warzywnego                                                                               
  • 2 korzenie pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 por (biała część)
  • 1,5 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki imbiru
  • sos balsamiczny (do dekoracji)
  • pietruszka (do dekoracji)

Przygotowanie

Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.

Zobacz więcej przepisów na zupy dla dziecka

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Dan Cake, producenta pieczywa

Ocena (2 oceny)

5.0
Doładuj
Przeładuj