GRY
 
 

Kluski śląskie

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

Kluski śląskie - przepisy dla dziecka na Babyonline.pl
fot. blog kulinarny „Zajadam Szpinak”

Składniki

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • żółtko (użyłam jajko przepiórcze)
  • 75 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Ugotowane (najlepiej poprzedniego dnia) ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i żółtko. Ciasto zagnieć i uformuj w dłoniach małe kuleczki. Trzonkiem drewnianej łyżki zrób w nich wgłębienie. Kluseczki wrzuć do gotującej się osolonej wody. Gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj z sosem warzywnym lub rozpuszczonym masełkiem.

Zobacz inne przepisy na kluski dla dziecka

Przepisy, wykonanie, stylizacja, zdjęcia: Zajadam szpinak

źródło: Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
Doładuj
Przeładuj