GRY
 
 

Kopiec galaretkowy truskawkowy

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

Ptysie truskawkowe z bitą śmietaną
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Składniki

  • 30 dag truskawek
  • galaretka cytrynowa
  • galaretka kiwi
  • 200 ml mleka skondensowanego w puszce
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie

Szklaną miskę wyłóż folią aluminiową lub spożywczą. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na plasterki. Plasterkami truskawek wyłóż miskę w środku.
Galaretki rozpuść oddzielnie, żółtą w 1/2 szklanki wrzątku, zieloną w szklance wrzątku. Zieloną galaretkę wystudź i odstaw do lodówki, aby stężała. Pokrój w kostkę.
Schłodzone mleko ubij mikserem na piankę. Gdy podwoi objętość, wlewaj cienkim strumieniem, ciągle ubijając, wystudzoną galaretkę cytrynową.
Pozostałe truskawki posiekaj.  Truskawki i galaretkę dodaj do pianki i wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej truskawkami miski i odstaw do lodówki, by stężała. Wierzch udekoruj.

Zobacz inne przepisy na desery dla dzieci

Przepis, wykonanie i zdjęcie: Beata Połatyńska

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj