GRY
 
 

Krem z cieciorki i pomidorów

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 50 min.

Poziom trudności łatwy

krem z pomidorów i cieciorki
fot. mat. pras. Jasmeen

Składniki

  • 400 g gotowanej cieciorki
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka cukru 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie

W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, papryczkę chilli i odrobinę soli. Całość podsmażamy około 3 minuty na średnim ogniu i doprawiamy kminkiem oraz kolendrą. Do garnka wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy, dodajemy cukier, odrobinę soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 9 minut. Następnie dodajemy odcedzoną cieciorkę i mieszając gotujemy około 20 minut. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem skrapiamy go odrobiną pasty sezamowej. 

Zobacz więcej przepisów na dania z cieciorki
 

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Jasmeen

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj