- 15 usmażonych naleśników
- 50 dag mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- marchewka
- 2 cebule
- 20 dag pieczarek
- kilka łyżek oleju
- po łyżeczce oregano i majeranku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 jajka
- 10 dag bułki tartej do obtaczania
- kilka łyżek oleju do podsmażenia krokietów
- sól
- pieprz
Cebulkę pokrój w kosteczkę i usmaż na oleju, aż będzie lekko brązowa, pieczarki i marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do cebulki.
W osobnym garnku smaż przez kilka minut mięso z przyprawami. Do mięsa dodaj warzywa oraz koncentrat i duś na małym ogniu ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Na środek każdego naleśnika nałóż 2-3 łyżki stołowe farszu i zawiń. Następnie krokiety zamocz w jajku i obtocz w bułce. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj na gorąco lub zimno.
Zobacz więcej przepisów z pomysłami na obiad dla dziecka