- 25 dag ciasta francuskiego
- 50 dag filetu z łososia bez skóry
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 20 dag pieczarek
- cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 6 plastrów żółtego sera
- jajko
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż razem z cebulą na maśle. Dodaj drobno pokrojoną w kostkę paprykę i pół szklanki ryżu. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszaj.
Ciasto francuskie ułóż na papierze do pieczenia. Na środku ciasta ułóż warstwę ryżu. Na niej dwa plastry żółtego sera. Na nim oprószonego solą i pieprzem łososia. Znów dwa plastry sera i nadzienie pieczarkowe. Przykryj pozostałym serem i zawiń w ciasto francuskie.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz, aż ciasto się zarumieni, ok. 30 minut w temp. 200 st. C.
Zobacz więcej przepisów na pyszne zapiekanki dla malucha