- filet z łososia ze skórą
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- sól, pieprz na sos ziołowy
- pęczek ulubionych ziół (bazylia, oregano, melisa, mięta)
- 100 ml śmietanki kremowej
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- 100 ml gęstej śmietany lub jogurtu
- sól, pieprz
Najpierw przygotuj sos. Listki ziół oderwij od gałązek, włóż do rondelka. Dodaj kremówkę i na małym ogniu zagotuj. Odstaw z ognia, zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj z gęstą śmietaną (18 proc.).
Filet z łososia pokrój na kawałki, oprósz solą, pieprzem i ziołami. Na folii ułóż porcje łososia, skrop sokiem z cytryny i przykryj wiórkiem masła. Całość zawiń w folię. Połóż na rozgrzanym grillu i piecz około 10 minut. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę.
Zobacz inne przepisy na dania z łososia dla dziecka
Przepis: Beata Połatyńska