- 200 g makaronu penne
- pół puszki pomidorów
- 1 mała, średnio ostra papryczka chilli
- 50 g pancetty (suszony zwijany boczek)
- oliwa z oliwek
- 25 g natki pietruszki
- 25 g pecorino romano (ser podpuszczkowy, twardy, lekko pikantny)
- sól, pieprz, cukier trzcinowy
Ugotuj makaron.
Na dużej patelni przesmaż pokrojoną w paski pancettę. Gdy się zarumieni, dodaj pomidory, posiekane chilli oraz przyprawy - sól, pieprz, cukier trzcinowy (do smaku).
Zagotuj wszystko, do momentu zgęstnienia sosu. Następnie dodaj do niego ugotowany wcześniej makaron, posiekaną natkę pietruszki oraz połowę startego sera pecorino.
Wszystkie składniki wymieszaj i rozdziel na porcję. Każdą porcję posyp drugą częścią sera pecorino.
Źródło: materiały prasowe Malma
Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem