Pasta Budwigowa na bazie chudego twarogu, zielonego groszku i bazylii, to pomysł Moniki Mrozowskiej na smaczne śniadanie. A hitem jest własnoręcznie robiona sól sezamowa , idealna do przyprawiania kanapek, zup i innych dań. Dlaczego kobiety w ciąży powinny spożywać kwasy omega-3? Kwasy omega-3 mają szczególny wpływ na rozwój płodu dziecka , dlatego kobiety w ciąży szczególnie powinny zadbać o dietę bogatą w kwasy omega-3 . Kwasy tłuszczowe odgrywają ogromną rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku. Dodatkowo korzystnie wpływają na układ krążenia i serce. W jakich produktach możemy znaleźć kwasy omega-3? Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w rybach , skorupiakach, tofu , migdałach, orzechach włoskich , jak również w niektórych olejach roślinnych, takich jak olej lniany , arachidowy i rzepakowy. Większość z nas spożywa ich zdecydowanie za mało. Zobacz, jak przygotować pastę Budwigową: Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
Dieta w ciąży
30 lipca 2014
Makaron ryżowy z warzywami to propozycja na lekkie ale sycące danie.
Makaron ryżowy z warzywami to propozycja na lekkie ale sycące danie. Liście nori użyte w tym przepisie to bogactwo kwasów omega 3, a olej sezamowy obniża ciśnienie tętnicze.
Dlaczego warto jeść nori?
Liście nori to japońska nazwa określająca różne gatunki jadalnych wodorostów, np. algi morskie. Liście nori zawierają dużo białka, witaminy, zwłaszcza A i B1, błonnik, oraz minerały, takie jak żelazo, cynk i wapń.
Dlaczego olej lniany jest taki zdrowy?
Olej lniany zimno tłoczony nieoczyszczony zawiera rekordową ilość kwasów omega-3. W 1 litrze oleju ponad 50% stanowią kwasy omega-3. Jak podają niektóre badania olej lniany zawiera dwa razy więcej kwasów omega-3 niż olej z wątroby rekina!
Zobacz, jak przygotować makaron z warzywami:
Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
Polecamy
Porady