GRY
 
 

Przepis na makaron ryżowy z warzywami

Makaron ryżowy z warzywami to propozycja na lekkie ale sycące danie.

Zobacz inne z serii: Dania bogate w kwasy omega-3 - przepisy Moniki Mrozowskiej (5)

Makaron ryżowy z warzywami to propozycja na lekkie ale sycące danie. Liście nori użyte w tym przepisie to bogactwo kwasów omega 3, a olej sezamowy obniża ciśnienie tętnicze.

Dlaczego warto jeść nori?

Liście nori to japońska nazwa określająca różne gatunki jadalnych wodorostów, np. algi morskie. Liście nori zawierają dużo białka, witaminy, zwłaszcza A i B1, błonnik, oraz minerały, takie jak żelazo, cynk i wapń.

Dlaczego olej lniany jest taki zdrowy?

Olej lniany zimno tłoczony nieoczyszczony zawiera rekordową ilość kwasów omega-3. W 1 litrze oleju ponad 50% stanowią kwasy omega-3. Jak podają niektóre badania olej lniany zawiera dwa razy więcej kwasów omega-3 niż olej z wątroby rekina!

Zobacz, jak przygotować makaron z warzywami:


Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.

Doładuj
Przeładuj